Hlavní obsah

Klingonsky nemluvte! Hollywoodští právníci dupou po fanouškovském filmu

Novinky, Stanislav Dvořák

Hollywoodský obr Paramount Pictures a společnost CBS společně posílají armádu právníků na fanoušky, kteří točí s malým rozpočtem své vlastní „Star Treky”. Nyní vypracovali podrobný seznam všeho, co se nesmí napodobovat.

Foto: Axanarproductions

Axanar - neoficiální Star Trek

Článek

Společnost Paramount Pictures před časem zažalovala film Axanar, na který se složili fanoušci a také v něm hrají. Producenti v čele s Alekem Petersem odpověděli, že žalující strana neřekla jasně, co je přesně chráněno copyrightem. Právníci se hned pustili do práce a sepsali obsáhlý seznam.

Vadí špičaté uši, klingonština, zlaté uniformy důstojníků, logo na jejich uniformách,  používání hvězdného času, užívání phaserů, užívání startrekovských transportérů (to je ono slavné „Beam me up!”), užívání  warp pohonu, loď Enterprise a dále různé rasy a národy - Klingoni, Andoriané, Romulané atd. Žaloba má skoro padesát stránek.

Skončí fan filmy?

Fanoušci už natočili Prelude to Axanar a chtějí pokračovat dalšími díly. Axanar se odehrává 21 let před první epizodou Star Treku. Je příběhem kapitána, který byl vzorem pro slavného Kirka. Na filmu se údajně podíleli i někteří filmaři, kteří točili oficiální Star Trek.

”CBS dlouho přijímala fanouškovské filmy. Myslím, že Axanar se stal tak populárním, že CBS zjistila, že to děláme lépe než oni,“ řekl už dříve producent Axanaru Alec Peters.

Je pravděpodobné, že Paramount a CBS soud vyhrají a fanouškovské filmy mohou úplně skončit. Z čistě právnického hlediska mají velmi silné argumenty. Film vypadá úplně stejně, a navíc Peters udělal v minulosti chybu, když v jednom rozhovoru řekl, že Axanar porušuje autorská práva méně než jiné fanouškovské filmy. To nyní právníci použili proti němu jako přiznání - porušuje méně, tedy přiznává, že porušuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám