Hlavní obsah

Grooveový bubeník Billy Martin se obrátil k hot jazzu

– Praha
Novinky,

Bubeník Billy Martin známý z tria Medeski Martin & Wood si kompenzuje hraní skladeb postavených na výrazném groovu v kapele Wicked Knee, která se snaží transformovat do nové podoby tradiční hot jazz postavený na výrazném zvuku dechů. Soubor vystoupí v úterý v Paláci Akropolis.

Foto: Profimedia.cz

Bubeník Billy Martin

Článek

Wicked Knee je čistě akustické kapela, kde se neobjevují žádné elektrické varhany nebo baskytara či kytara, bicí doprovázejí v této ulítlé avantgardní dechovce jen žestě - trubka, trombón a tuba.

Martin, který v minulosti hrál se Stingem a doprovázel zpěvačku Arethu Franklinovou, o Wicked Knee hovoří jako o ”protijedu„ vůči MM V repertoáru má i tradiční skladby, jako Sugarfoot Stomp od Kinga Olivera i hit Am I Blue od Ike & Tiny Turnerových.

„Název Wicked Knee jsem si vypůjčil z CD kompilace zaměřené na afro-americké kořeny posunuté do lehce surrealistické roviny,” říká Billy Martin.

Foto: Rachot

Hráč na snižcovou trubku Steven Bernstein

Osou dechové sekce je oceňovaný trumpetista a propagátor snižcové trubky Steven Bernstein, který je známý z kapely Sex Mob zaměřující se na intepretaci radikálně přepracovaných filmových melodií. Vede však i devítičlenný soubor Millenial Territory Orchestra, kde se objevují i hvězdy, jako je kytarista Living Colour Vernon Reid nebo hráč na klávesy Bernie Worrell. Je také členem projektu Levon Helma. Deset let byl členem Lurieho avantgardního jazzového souboru Longue Lizards.

Trombonista Brian Drye začínal v orchestru Ghost Band, který oživuje bigbandy Tommyho Dorseye i Counta Basieho nebo Duka Ellingtona, ale hrál i v doprovodné kapela Paula Anky nebo s The Four Tops. Působil však i v Klezmer Brass Franka Londona.

Francouzský tubista Michel Godard se pohybuje mezi jazzem a vážnou hudbou, hrál s filharmonií francouzského rozhlasu i s Francouzským národním orchestrem, ale spolupracoval i s jazzmany Louisem Sclavisem, Enrico Ravou, Kennym Wheelerem a Rabihem Abou-Khalilem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám