Hlavní obsah

RECENZE: Možná přijde i estébák. Kaiser boduje v thrilleru

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Michal Kollár natočil podle předlohy Dominika Dána krimi thriller Rudý kapitán. Relativně napínavý děj se odehrává těsně po revoluci, kdy už snaživí estébáci na Slovensku „podnikají“ neboli rozkrádají.

Foto: Fog´n´Desire Films

Oldřich Kaiser

Článek

Rok 1992. Vyšší estébáci si kupují svá BMW a níže postavení estébáci bez známostí končí u běžné kriminální policie. Mladý detektiv Krauz k nim však nepatří, jako nezkorumpovaný rytíř na bílém koni se upne na případ kostelníka Kloknera, jehož kostra má hřebík v hlavě. Není obtížné zjistit, že za mučením je bývalá StB. Těžší je to dokázat. Kdesi totiž leží ukrytý spis o tom, co prováděla církev a jak ji StB vydírala.

Scénář se při podrobnějším rozboru jeví jako nepřekvapivý a v podstatě průměrný. Psychopatičtí estébáci mučí, část církve s nimi spolupracuje, poldové jsou prohnilí, nikdy se nic nevyřeší. „A co je ještě nového?“ chtělo by se říct. Navíc bez znalosti literární předlohy může být problém se ve všech spiknutích a postavách vyznat.

Foto: Fog´n´Desire Films

Maciej Stuhr a Marián Geišberg ve filmu Rudý kapitán

Jde v podstatě o běžnou detektivku, kterou ale povyšuje vypiplaná atmosféra. Rudý kapitán je triumfem vizuálna. Kamera, kostýmy, interiéry a rekvizity fungují na 100 %. Je to projížďka přežívajícím socialistickým panoptikem, trapně šedým betonovým světem škodovek, žigulíků a moskvičů.

Druhým plusem Rudého kapitána jsou herci (Maciej Stuhr, Oldřich Kaiser, Martin Finger, Michal Suchánek, Marián Geišberg, Zuzana Kronerová, Ladislav Chudík). Kaiser opět dokazuje, že nemusí hrát jen v komediích. Svého upoceného estébáka v důchodu hraje velmi dobře a v paměti uvízne i depresivní Kronerová a odporný Suchánek jako estébáček - podnikatel.

Ve filmu hrají Poláci, Slováci i Češi a některé postavy byly kvůli tomu bohužel předabovány. Je to hodně vidět a slyšet a nepochybně to kazí divácký zážitek.

Celkové hodnocení: 65 %

Reklama

Výběr článků

Načítám