Hlavní obsah

V Sérii Divergence se odehrává díl Aliance

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítejte s filmem Série Divergence: Aliance znovu v postapokalyptické budoucnosti, mezi obyvateli Chicaga, obehnaného již 200 let zdí. Lidé za ní jsou rozděleni podle vlastností do pěti frakcí: nesobečtí Odevzdaní, stateční Neohrožení, inteligentní Sečtělí, poctiví Upřímní a klidní Mírumilovní.

Foto: Freeman Ent.

Z filmu Série Divergence: Aliance

Článek

I když každá frakce vyznává jiné hodnoty, společně vytvářejí harmonický celek. Jenže hlavní hrdinka Tris do žádné škatulky nezapadá, a když test ukáže, že je divergentní – má předpoklady a talent pro více frakcí – systém okamžitě ukáže svou odvrácenou tvář. Z Tris se stává lovná zvěř, neboť kdo se liší, znamená hrozbu. A hrozbu je třeba zlikvidovat.

Film Série Divergence: Aliance vychází z dystopické (pesimistický obraz společnosti, opak utopie) mytologie společnosti, kterou ve svém populárním románu Divergence vytvořila spisovatelka Veronica Rothová.

Z obehnaného Chicaga až za zeď

V prvním díle jsme se vedle dalších postav seznámili především s Beatrice Priorovou alias Tris (Shailene Woodleyová), dívkou, která hledá vlastní identitu ve společnosti, která své obyvatele definuje podle jejich charakteristických znaků a každého, kdo projeví nezávislou vůli, stíhá v proklamovaném zájmu bezpečnosti.

Foto: Freeman Ent.

Shailene Woodleyová se vrací jako Tris.

Tris byla vychována ve frakci Odevzdaní, ale přestoupila k Neohroženým. Zde se setkala s utajovaným divergentním instruktorem Tobiasem zvaným Čtyřka, do kterého se zamilovala, a společně odhalili připravované spiknutí Sečtělých na ovládnutí města.

V druhém filmu Rezistence pronásledovala tyranka Jeanine (Kate Winsletová) z frakce Sečtělých divergentní lidi a podrobila je sérii testů, z nichž vyplynulo, že jedině Tris je schopna otevřít tajnou schránku s dávným odkazem zakladatelů města. Na začátku nynější Série Divergence: Aliance je systém frakcí kompletně rozvrácený, rozhoří se souboj mezi jednotlivými vůdci toužícími po moci a pomstě. A svět za plotem se zdá ještě nemilosrdnější. Pokud však chce Tris ochránit své blízké, musí se vydat právě za hranice Chicaga. Tam však odhalí tajemství šokující mnohem víc, než čekala…

Foto: Freeman Ent.

Theo James hraje Čtyřku

Ze tří knih budou čtyři filmy

Před vydáním závěrečné části knižní série Divergence, dílu s názvem Aliance, dosáhly předprodejní objednávky v nakladatelství HarperCollins rekordního počtu a hned první den se prodalo 455 000 výtisků. Dohromady se v celé trilogii prodalo více než 37 miliónů výtisků a kniha měsíc vévodila seznamu bestsellerů v deníku New York Times, v iBooks společnosti Apple a v internetovém obchodu Amazon.

První film natočil režisér Neil Burger, do kin přišel v roce 2014, a společně s dalším (Rezistence, 2015, režie Robert Schwentke) utržily filmy na vstupném celosvětově 586 miliónů USD.

Není tedy divu, že závěrečná 544stránková kniha byla rozdělena a přivede na svět dva filmy: po Alianci si na vyvrcholení příběhu jeho milovníci rok počkají, než bude do kin uveden závěrečný Ascendant.

„Veronica vkládá do každé své knihy tolik dějových linií a postav, že jsme vždy měli pocit, že je nikdy všechny plně neobsáhneme. Tím, že jsme sérii ukončili dvěma filmy, se nám podařilo poskytnout uspokojivé řešení pro všechny postavy, které si všichni tak zamilovali,“ opisuje producentka Lucy Fisherová ctnostně fakt, že dva filmy vydělají více než jeden.

Čtyřku hraje opět Theo James, známý mimo jiné ze seriálu Panství Downton, v roli Evelyn se vrací Naomi Wattsová, která o své postavě říká: „Evelyn v novém filmu poprvé vyzkouší, jak chutná totální moc. Byla to velmi zajímavá zkušenost, protože je to především jedna z těch, kdo přežili, a nyní je zmítána protichůdnými emocemi,“ říká herečka.

„Na jednu stranu chce v Chicagu upřímně nastolit mír a jednotu a je přesvědčena, že toho lze dosáhnout pouze vládou železné pěsti. Na druhou stranu miluje svého syna Čtyřku, který nechce mít nic společného s její taktikou násilí. Je úžasné, že jsem dostala příležitost ztvárnit všechny tyto nesourodé polohy své postavy.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám