Hlavní obsah

RECENZE: Sedm dlouhých dní Deona Meyera

Právo, Jaroslav Špulák

Po knihách Ďáblova hora a 13 hodin se na náš trh dostal překlad třetího dílu knižní série jihoafrického spisovatele Deona Meyera, ve které se vyšetřování kriminálních případů ujal detektiv Benny Griessel.

Foto: nakladatelství Moba

Obal knižní novinky

Článek

Zatímco však v předešlých dílech projevil spisovatel schopnost napsat strhující příběh, při jehož čtení si ho bylo možné snadno představit například jako akční videoklip, čemuž odpovídalo i tempo událostí, tentokrát zvolnil. Bohužel.

Možná proto, že vyšetřování vraždy ambiciózní právničky Hanneke Sloetové by policie neřešila, nebýt odstřelovače, který ji k tomu přinutil. Rozhodl se totiž každý den postřelit jednoho policistu, aby elitní útvar JAPS přiměl najít právniččina vraha. Pro kriminální thriller je to nápad dobrý, ovšem jeho rozvíjení se zadrhlo.

Meyer nevypráví svižně, ale zvolna. V jednu chvíli příběh dokonce zavede do tenat účetních a obchodních transakcí, čímž mu krade na obecné atraktivitě. Kdyby se čtenář rozhodl v pasáži rozplétající ekonomické a obchodní vztahy firem knihu opustit, nebylo by divu. Pro spád románu je to úsek zcela nepřejícný. Teprve v poslední třetině se tempo příběhu zrychlí a Meyer potvrdí svou dobrou vypravěčskou pověst. Překvapivé rozuzlení je pak pro jeho styl typické.

7 dní je román, který výtečně odhalí procedurální kroky jihoafrické policie při vyšetřování, o tom není sporu. Meyer mu s nedbalou elegancí vtiskl i velmi dobré dialogy a zručně načrtl charaktery postav. Hlouběji se v tom ale nedostane, neboť je chvatně opouští hned, jakmile ztratí v příběhu význam. Vzniklo tak rutinní dílo autora, který dokáže psát i lehčí rukou.

Deon Meyer: 7 dní
Moba, překlad Jakub Kalina

Celkové hodnocení: 65 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám