Hlavní obsah

RECENZE: Borat se vrátil jako anglický buran na dávkách

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komik Sacha Baron Cohen, který stvořil kazašského Borata či rakouského Brüna, zvolil pro své současné alter ego britské reálie. Natočil extrémně úchylnou apoteózu buranství.

Foto: Falcon

Sacha Baron Cohen a Mark Strong

Článek

Grimsby je britská komedie, ale Sira Humphreyho tady nehledejte. Jak prostředím, tak stylem humoru tvoří protipól k seriálu Jistě, pane ministře. Hrdinou je Nobby (Cohen), tupý a líný anglický buran, který jen dělá děti a vymýšlí finty, jak dostat od státu ještě větší dávky. Se svou obézní přítelkyní a obrovskou rodinou celkem spokojeně žije v nejodpornější čtvrti zapadákova Grimsby. Touží hlavně po fotbalu a pivu, ale jedna věc ho přece trápí – ztracený bratr.

Bratříčka Sebastiana (Mark Strong) hledá už 28 let. Velmi ho překvapí, když zjistí, že se stal superagentem MI6 a odhalil tajné plány teroristického útoku. Sebastian je však křivě obviněn. S pomocí svého stupidního bratra se musí očistit a zachránit svět.

Foto: Falcon

Britský blb Nobby si hraje na agenta.

Komedie Grimsby má rytmus a pár skvělých narážek na celebrity nebo politiku. Cohen si užívá svou praštěnou vypiplanou postavu, jak to jde, a Strong mu zdatně asistuje. Poněkud zbytečně ale tlačí na pilu v úchylných nechutnostech. Jeho záliba ve výkalech a sloním spermatu komedii nijak nepomáhá – zrovna u těchto scén se lidé na předpremiéře moc nesmáli, na rozdíl od zbytku filmu.

Borat, Brüno i Diktátor měli mnohem chytřejší scénáře, byla to spíše satira než sprcha sprostých vtipů. Grimsby v podstatě nemá co říct, několikrát ale rozesměje.

Celkové hodnocení: 60 %

Reklama

Výběr článků

Načítám