Hlavní obsah

Josh Brolin: „Byl jsem vždycky spratek“

Právo, Věra Míšková

Po světové premiéře na zahájení letošního filmového Berlinale dnes vstupuje do kin novinka bratrů Joela a Ethana Coenových Ave Caesar! Coenovi se v ní přiznali k velkému obdivu ke zlaté éře Hollywoodu padesátých let, přesto v jejich snímku nemůže chybět ani satirická nota. A právě jejím ztělesněním je hlavní postava šéfa produkce Eddieho Mannixe v podání Joshe Brolina, který o ní v Berlíně mluvil se stejnou láskou, s jakou se Coeni vyznali z té k filmu.

Foto: ČTK

Josh Brolin na letošním filmovém Berlinale

Článek

Natočil jste s Coeny už tři filmy (Bratříčku, kde jsi?, Tahle země není pro starý, Opravdová kuráž – pozn. red.), a všude jste hrál drsné chlápky. Jak vám nabídli o dost jinou hlavní roli v Ave Caesar?

Zavolali mi oba najednou ze své kanceláře a dvojhlasně řekli: „Ahoj, něco bychom tu pro tebe měli, tak si to přečti a řekni, jestli by tě to zajímalo. Napsali jsme to už před deseti lety a pro roli Caesara myslíme na George Clooneyho.“

To nebyla zrovna vyčerpávající informace – s nimi totiž nikdy nevíte, na čem jste: v Tahle země není pro starý mi dali hlavní roli a v Opravdové kuráži jsem byl asi sedm minut.

Foto: CinemArt

Z filmu Ave Caesar!

Co jste říkal scénáři?

Přečetl jsem si ho, bavil mě, ale pořád jsem nevěděl, kterou roli bych měl hrát. Když mi pak řekli, že Eddieho, který v Hollywoodu opravdu pracoval a stal se legendou, popadla mě trochu panika. Pořád se mi v hlavě motaly otázky jako „Dokážu to? Jsem na to dost starý?“ On byl totiž Eddie Mannix dost brutální člověk. Ale pak jsem si uvědomil, že je to jím spíše jen inspirované, není to postava napsaná přesně podle něho. Tak jsem se uklidnil a kývl. Hlavně jsem to totiž moc chtěl dělat: byl jsem vždycky spratek, a hrát tuhle otcovskou figuru mi připadalo náramně zábavné. A představa, že budu fackovat dokonalého George, byla vůbec nejzábavnější: myslím, že každý to chtěl někdy udělat, a já to udělal za všechny.

Podle toho, co říkáte o Eddiem, jehož éru jste nezažil, se zdá, že jste toho o Hollywoodu dost přečetl. Je to tak?

Jasně že je. Dokonce kniha o Mannixovi a Howardu Stricklingovi ze studia Metro Goldwyn Mayer se stala mojí biblí. Když čtete o tom neskutečném hollywoodském bordelu, je to opravdu neskutečně zábavné. Bez ohledu na to, za jak zhýralý ho považujeme od sedmdesátých let dodnes, vůbec se to nedá srovnat.

Jak se tedy podle vás Hollywood změnil?

Tehdy bylo všechno prostší, průzračnější. Bylo v tom navzdory všemu víc nevinnosti – teď je to takový podnik, firma, jestli víte, jak to myslím – a to mě otravuje. Chápu, že je to byznys jako každý jiný. A vím, že to byl byznys i tenkrát, že bez financí se film dělat nedá. Ale byl v tom větší kus umění.

Foto: CinemArt

Josh Brolin a George Clooney ve filmu Ave Caesar!

Jací jsou bratři Coenové osobně?

Myslím, že spolu v soukromém životě moc času netráví, což mi připadá docela zajímavé, když vidím, jak jsou si podobní a jak dokonale jim to klape při práci. Nemyslím, že by se jeden druhému vyhýbali, spíš si myslím, že spolu tráví v práci tolik času, že potřebují občas přestávku. Slyšel jsem, že se říká „Joel je ukecaný a Ethan zamlklý...“, ale já jsem viděl také Joela velmi klidného a Ethana mimořádně ukecaného. Myslím, že nejsou moc rozdílní, mají stejnou náturu.

Prý vás pouštěli do střižny, když tam na filmu pracovali…

Ano. Sám nevím proč. A nevím, proč jenom mě! Ale byl jsem moc rád. Moc se mi líbí, jak jsou úsporní. Je to u nich velmi jednoduchý proces, a já to mám rád. Když se na ně díváte, říkáte si: Pane bože, oni to všechno tak dokonale umí! Jsou perfektně připraveni, žádné dusno, všechno klape jako hodinky, pracují s obdivuhodnou, nevídanou lehkostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám