Hlavní obsah

RECENZE: Evropské bláboly v Klicperově divadle

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý, kdo ještě nezapomněl číst, rozhlížet se, nebo dokonce myslet, hlavu si láme, že něco kolem nás je špatně. Pojmenovat se to odvažovali vždycky a troufají si i dnes v Čechách, na Moravě a ve Slezsku divadelníci.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Jan Bílek, v pozadí Jiří Panzner pod galerií evropských státníků.

Článek

Zatím poslední pokus jsme zaznamenali v Klicperově divadle, kde Braňo Holiček a Tomáš Jarkovský připravili Evropu. Vpluli do neklidných vod kritických hlasů vyjadřujících se od Hradu až po pražskou kavárnu o veřejném prostoru. Ostravskou Arénu nebo Divadlo Na Zábradlí vynesla taková témata kvalitou scénických zamyšlení do nejvyšších pater současného českého divadla. Pod Palmovkou v Praze nebo Husa na provázku v Brně aspoň ironicky buší do železné opony.

A Evropa v Hradci Králové? Pod galerií dvou tuctů významných evropských politiků – s osobním výběrem Holička a Jarkovského ve škále od Napoleona a Viléma II. až po Putina a Merkelovou je možné vcelku souhlasit – žijí čtyři sousedi, možná jen Češi, možná visegrádská čtyřka. A mezi nimi neidentifikovatelný spáč. Ani na děkovačku nevstane.

Lenka Loubalová tráví život v Tesku a v Albertu, kupí a na horší časy pečlivě skládá igelitové tašky. Jan Bílek tloustne pro změnu na lehátku u rádia se zprávami na zahrádce a jen občas opečovává svou živou přírodu.

Natálie Řehořová s Vojtěchem Dvořákem s fitness rozcvičkami a se štaflemi plánují, kam umístí bazén. Jiří Panzner v tričku s nápisem Outsiders sní své skromné oplzlé sny.

Symboly jsou průhledné. Občas přicházejí bouřky, vichr, ochlazení, plískanice. Od blesků k hromům je pořád méně vteřin, ale nikdy nejsme v epicentru. Kolem jezdí mezinárodní rychlíky nesoucí jména dalších osobností evropské vědy, politiky, hudby, literatury a sportu.

Až z jednoho vystoupí návštěvník (Josef Čepelka). Češi, nebo aktuálně ta čtyřka, se proberou z dřímoty a z letargie, nezvaného hosta zabijí a na své parcele zahrabou.

Symbol to je neprůhledný. Až v kuloárech po vlažném potlesku polomrtvého publika napověděli i kritikům, že ten ležící spící byl neutrál. Nic se ho nedotýká, nic ho nezajímá. Takové Švýcarsko.

Takže zatímco neutrálové se na evropském dění podílejí, země podivných režimů posttotalitní části kontinentu, jehož vůdci už zase pošilhávají po pro ně prospěšném objetí velkým ruským dubiskem, se z něho vydělují.

Evropa pražského autorského tandemu je navýsost pitomým blábolem.

Braňo Holiček, Tomáš Jarkovský: Evropa
Režie: Braňo Holiček, dramaturgie: Tomáš Jarkovský, scéna: Nikola Tempír, kostýmy: Petra Vlachynská, pohybová spolupráce: Lucia Kašiarová. Premiéra 27. února 2016 na Hlavní scéně Klicperova divadla Hradec Králové.

Celkové hodnocení: 35 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám