Hlavní obsah

Oscara za nejlepší film získal Spotlight, šest sošek má Šílený Max

Novinky, sad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejlepším filmem roku se stalo novinářské drama Spotlight režiséra Thomase McCarthyho. Oscara pro nejlepšího herce v hlavní roli obdržel Leonardo DiCaprio za roli ve filmu Revenant Zmrtvýchvstání. DiCaprio se tak dočkal prvního Oscara v životě. Šest Oscarů ve vedlejších kategoriích získal film Šílený Max: Zběsilá cesta.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oscara pro nejlepší film má Spotlight, poprvé se dočkal DiCaprioVideo: Reuters

 
Článek

DiCaprio si užíval bouřlivé ovace. Přestože hrál v desítkách hollywoodských filmů, dosud nikdy Oscara za herecký výkon nedostal. Uvedl, že film Revenant Zmrtvýchvstání je „o vztahu člověka k přírodě”.

„Klimatické změny jsou skutečnost, děje se to právě teď. Je to ta nejurgentnější hrozba pro náš druh a musíme něco dělat. Neberme tuhle planetu za samozřejmost, já to taky dnes v noci neberu za samozřejmost,” řekl herec.

Cenu pro nejlepšího herce ve vedlejší roli dostal Mark Rylance za film Most špiónů. Sylvester Stallone, o kterém se také spekulovalo, se své první ceny nakonec nedočkal.

„Vždycky jsem zbožňoval příběhy, poslouchání příběhů, dívání se na příběhy, hraní v nich. Šance pracovat s jedním z největších vypravěčů naší doby, Stevenem Spielbergem, byla pro mě velkou poctou,” řekl Rylance.

Cenu za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli si odnesla Brie Larsonová za film  Room.

Oscara pro nejlepší herečku ve vedlejší roli získala Alicia Vikanderová za roli ve filmu Dánská dívka. Poděkovala kolegovi Eddiemu Redmaynovi a rodičům.

„Eddie, díky, žes byl nejlepším hereckým partnerem. Nikdy bych to nezvládla bez tebe... Mami a tati, díky, že jste mi dali víru, že se se může stát cokoliv, i když tomuhle bych nikdy nevěřila.”

Foto: Chris Pizzello, ČTK/AP

Thomas McCarthy, režisér a scenárista filmu Spotlight

Foto: Mike Blake, Reuters

Herec Mark Rylance

V kategorii režie zvítězil mexický režisér Alejandro González Iňárritu, který natočil drama Revenant Zmrtvýchvstání. Uvedl mimo jiné, že bychom se měli osvobodit od všech předsudků: „Barva něčí kůže by měla být stejně bezvýznamná jako délka vlasů.”

Oscara za nejlepší původní scénář si odnesli Thomas McCarthy a Josh Singer za drama Spotlight a Oscara za nejlepší adaptovaný scénář Adam McKay a Charles Randolph za film Sázka na nejistotu.

Foto: Chris Pizzello, ČTK/AP

Lady Gaga na Oscarech zazpívala píseň Til It Happens To You

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Asif Kapadia a James Gay-Rees dostali Oscara za dokument Amy.

V kategorii kamera se radoval Emmanuel Lubezki (film Revenant Zmrtvýchvstání). Oscara v kategorii nejlepší neanglicky mluvený film získal maďarský snímek Saulův syn Lászla Nemese. Porazil filmy z Dánska (Boj), Kolumbie (Objetí hada) a Francie (Mustang).

Nejlepším celovečerním dokumentem se stal film Amy o slavné britské zpěvačce Amy Winehousové a nejlepším animovaným filmem snímek V hlavě.

Režisér Asif Kapadia řekl: „Ten film je o Amy, ukazuje světu, jaká byla doopravdy, ne nějakou bulvární postavu. Chtěli jsme udělat film, který by ukázal světu, kdo skutečně byla.”

Foto: Mike Blake, Reuters

Herečka Alicia Vikanderová

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Herečka Brie Larsonová má Oscara za roli ve filmu Room.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Režisér Alejandro González Iňárritu přebírá Oscara od J.J. Abramse.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Sacha Baron Cohen a Olivia Wildeová

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Dva klasici na pódiu. Ennio Morricone si převzal Oscara za hudbu od Quincyho Jonese, legendárního muzikanta a producenta.

Italský skladatel Ennio Morricone dostal Oscara za hudbu k filmu Quentina Tarantina Osm hrozných, kterou nahrál v Praze s českými muzikanty.

V šesti kategoriích se radovali tvůrci sci-fi snímku Šílený Max: Zběsilá cesta, žádná z nich ale nepatří k hlavním. Za kostýmy byla oceněna Jenny Beavanová, za výpravu a dekorace Colin Gibson a Lisa Thompsonová, v kategorii masky Lesley Vanderwaltová, Elka Wardegaová a Damian Martin, v kategorii střih Margaret Sixelová, v kategorii zvukové efekty Mark Mangini a David White a v kategorii zvuk Chris Jenkins, Gregg Rudloff a Ben Osmo.

Cenu za vizuální efekty si odnesla sci-fi Ex Machina, konkrétně Andrew Whitehurst, Paul Norris, Mark Ardington a Sara Bennettová.

Cenu za nejlepší filmovou píseň Writing’s On The Wall z filmu Spectre dostal zpěvák Sam Smith.

Černošský moderátor Chris Rock si neodpustil poznámky na adresu údajného rasismu na Oscarech. Žádný z nominovaných herců totiž letos nebyl tmavé pleti. Uvítal publikum na „bělošských cenách” a poznamenal: „Kdyby se moderátoři nominovali, tak bych tuhle práci nedostal. Všichni byste se teď dívali na Neila Patricka Harrise."

O čem jsou oceněné filmy?

Foto: Falcon

Michael Keaton (film Spotlight)

Ve filmu Spotlight Thomase McCarthyho odhalí reportéři deníku Boston Globe děsivé zneužívání dětí v katolické církvi a fakt, že vedení církve se aféru snažilo desítky let tajit. Ve filmu hrají Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdamsová či Liev Schreiber.

Foto: CinemArt

Leonardo DiCaprio (Revenant)

Revenant Zmrtvýchvstání je příběh z roku 1823. Lovec a trapper Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) je se svým synem na výpravě s lovci kožešin. Uprostřed hlubokých lesů vzdorují útokům indiánů a musí na své pouti překonávat nemilosrdnou, zatím nezmapovanou krajinu plnou nástrah. Glasse napadne medvědice. Zatímco většina lovců pokračuje v cestě, s Glassem a jeho synem zůstanou jen dva muži, John Fitzgerald (Tom Hardy) a Jim Bridger (Will Poulter). Čekají, že zemře, ale zraněný Glass neumírá, tak se Fitzgerald rozhodne čekání zkrátit...

Foto: War

Šílený Max: Zběsilá jízda

Šílený Max je akční sci-fi režiséra George Millera. Hlavní hrdina bojuje v poušti ve vyzbrojeném obrněném vozidle proti různým gangům. Film paradoxně neměl moc dobré recenze, ale v technických kategoriích obstojí.

Oscary - hlavní kategorie:

Film: Spotlight

Režie: Alejandro González Iňárritu (Revenant Zmrtvýchvstání)

Herec v hlavní roli: Leonardo DiCaprio (Revenant Zmrtvýchstání)

Herečka v hlavní roli: Brie Larsonová (Room)

Herec ve vedlejší roli: Mark Rylance (Most špiónů)

Herečka ve vedlejší roli: Alicia Vikanderová (Dánská dívka)

Scénář: Thomas McCarthy a Josh Singer (Spotlight)

Kamera: Emmanuel Lubezki (Revenant Zmrtvýchstání) 

Reklama

Výběr článků

Načítám