Hlavní obsah

Michal Viewegh: Chlapi na dovolené pracují

Právo, Jaroslav Špulák

Na letošním Sázavafestu, který se uskuteční od 4. do 6. srpna, bude ze své nové knihy Dva muži ve člunu číst spisovatel Michal Viewegh. Jeho nový román vyjde na podzim.

Foto: Dorian Hanuš

Vieweghův nový román vyjde na podzim, ale už jsou víceméně hotové korektury.

Článek

Pokračujete v tradici přicházet každý rok s novou knihou. Není to náročné?

Vždycky nejapně žertuji, když říkám, že ti, co mají hypotéku, musí knihu vydávat každý rok. Je to samozřejmě nadsázka. Kdybych vydal knihu po dvou letech, určitě bych to finančně zvládl. Hlavní důvod je ale ten, že mě psaní baví. Dny, kdy píšu, jsou v mém roce ty lepší. Dostal jsem od pána boha dar mít koníček svým zaměstnáním a ještě se jím docela slušně živím. Tak si toho užívám.

Máte v psaní nějaký řád?

Je víceméně pevný. Snažím se psát sedm dní v týdnu včetně sobot a nedělí. Píšu od rána od devíti do dvou nebo tří hodin odpoledne. Po nedávno prodělané nemoci jsem trochu pomalejší, ale protože mě psaní nové knihy bavilo, vracel jsem se k němu i večer. Samozřejmě si někdy povolím den nebo dva volna, zvláště když jsem příliš unavený.

O čem vaše nová kniha bude?

Budou v ní prvky humoristického románu i thrilleru a doufám, že se mi to podařilo skloubit. Je to příběh o kamarádech z dětství, z nichž jeden je profesionální gigolo a druhý nájemný vrah. Bývali učitelé, ale nové řemeslo si vybrali proto, že na základní škole měli příliš malé platy. Protože už mají práce dost, rozhodnou se odpočinout si a vyrazí na obyčejnou dovolenou na Sázavu.

Chlapi ale, jak známo, na dovolené pracují – a to je i případ těch dvou. Jeden má domluvený nájemný sex a druhý nájemnou vraždu.

Kdy román vyjde?

Na podzim, ale už mám víceméně hotové korektury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám