Hlavní obsah

Před Jiřím Bělohlávkem poklekají hvězdy

Právo, rh

Sedmdesáté narozeniny slaví dnes Jiří Bělohlávek, šéfdirigent České filharmonie, světově uznávaný umělec, nositel mnoha prestižních ocenění, mimo jiné Řádu britského impéria, který převzal z rukou královny Alžběty II. v roce 2012 za „službu hudbě“.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Jiřímu Bělohlávkovi udělila 22. února Akademie múzických umění v Praze čestný titul doctor honoris causa.

Článek

„Hudba je smysl mého života. Dokonce pociťuju radost, i když si noty jenom čtu,“ říká jubilant, před nímž poklekají pěvecké hvězdy. Na jeho narozeninovém koncertu v pražském Rudolfinu mu takto vzdala hold světově proslulá finská sopranistka Karita Mattila.

Začínal jako violoncellista, ale záhy jeho pozornost přitáhla dirigentská taktovka. Už v době studií na AMU, která završil v roce 1972, se stal finalistou Karajanovy dirigentské soutěže. A od té doby spolupracoval snad se všemi významnými orchestry.

Od roku 1977 vedl dvanáct let Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK, v němž vytvořil konkurenční ansámbl České filharmonie. Tu řídil poprvé už ve čtyřiadvaceti letech jako asistent Václava Neumanna. Stálým dirigentem filharmoniků se stal v roce 1981 a funkci šéfdirigenta po Neumannovi převzal v roce 1990.

A i když po dvouletém působení z čela České filharmonie odešel, nikdy s ní nepřestal spolupracovat. Od září 2012, kdy znovu stanul v jejím čele, s ní sklízí úspěchy doma i v zahraničí, v nejprestižnějších koncertních sálech i nahrávacích studiích.

V roce 1994 vytvořil z mladých hudebníků Pražskou komorní filharmonii, kterou vedl až do roku 2005. Diriguje operní inscenace, kromě Národního divadla i ve Vídeňské státní opeře, Metropolitní opeře New Yorku a Královské opeře v Covent Garden či na festivalu v Glyndebourne.

Bělohlávek patří ke špičkovým hudebním osobnostem, jakých české umění a kultura nemají mnoho. Jeho přístup k hudbě se vyznačuje precizností, důrazem na kvalitu nastudování i až náruživým zaujetím interpretovaným dílem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám