Hlavní obsah

Premiéra Bernsteinovy Mše je za pár dní. Producent doufá, že nepřijde o ledvinu

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kulturní událost roku je za dveřmi. Do premiéry Bernsteinovy Mše 6. března v Olomouci zbývá pár dní. V Brně vrcholí generální zkoušky s orchestrem, a zatímco šéf produkce Josef Buchta lehce šílí z rozpočtu, jeho kolega a představitel hlavní role v jedné osobě Vojta Dyk jako obvykle nešetří humorem. Oba se objevili v úterý ráno v budově krajského úřadu v Brně.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Vojta Dyk a hejtman Michal Hašek

Článek

„Projekt, který považujeme nejen za událost roku, ale minimálně událost desetiletí, jsme společně připravovali téměř dva roky. Jeho rozpočet se pohybuje zhruba ve výši 20 až 25 miliónů korun. Nikdy jsme nic tak velkého nedělali a myslím, že ani nikdo jiný u nás v současné době. A tak doufám, že nakonec nebudu muset prodat byt, auto a ještě k tomu vlastní ledvinu,“ poznamenal k věčnému problému se sháněním peněz Josef Buchta.

„Naopak, já na eventualitu, že budeme muset prodat Pepovu ledvinu, jsem připraven zcela,“ kontroval Dyk. K tomu však představitel Celebranta zcela vážně doplnil, že to je právě peněžní dar, který oba dovedl do kanceláře hejtmana Michala Haška.

„Získat práva na Mši nebylo vůbec jednoduché a platí se za ně v řádech miliónů. A protože produkce pro české představení, které je jedno z pouhých dvou, jež se nyní hrají na celém světě, má licenci, kterou může postupně prodlužovat na každé představení zvlášť, nelze o rozpočtu říct jednoduše konečnou definitivní sumu,“ vysvětlil Buchta.

„Prostě peníze sháníme pořád, a proto jsme také tady. Přišli jsme panu Haškovi jednoduše poděkovat a vyřídit poděkovaní i jeho kolegům z krajů, kteří přispěli a převzali nad projektem záštitu. Na Mši nám pomohl zajistit dva milióny a to rozhodně není zanedbatelná částka. Bohužel mě, jako rodilého Pražáka, dost mrzí, že Praha se k podpoře nepřipojila,“ posteskl si Dyk.

Brno považuje Dyk za Asii

Na dotaz, jak se mu v Brně zkouší, se Vojta Dyk vrátil opět k humorné notě a poznamenal, že to celkem jde. Ovšem má prý vždycky tak trochu divný pocit, kdykoliv se do Asie, jak Brno nazval, blíží. A není sám, kdo si dělá z města nad Svratkou legraci.  Jeho kolegové v představení Ondra Ruml a Petr Vaněk dokonce přišli na pondělní zkoušku s rouškami proti smogu na ústech a přinesli si na ni ke svačině pražskou šunku a taky desku Pražského výběru. „Kdo mě zná, však ví, že to v Brně mám opravdu rád, i proto ty vtipy,“ doplnil Dyk, který s Brňanem Buchtou už léta kamarádí i spolupracuje.

Cílem je vydělat nulu

Zatím je naplánováno v rámci tour deset představení v jednotlivých krajích, pak se bude hrát ještě na Smetanově Litomyšli a v jednání je vystoupení v Karlových Varech. V deseti představeních počítají producenti s návštěvností 9500 lidí. „Hodně se řešila a diskutovala výše vstupného. Lístky jsou v cenové relaci od 990 do 2990 korun, ovšem těch nejdražších je opravdu minimum. A i když nám to asi nikdo nevěří, tak teď je naším největším cílem čistá nula. Projekt je hlavně srdeční, nikoli ekonomickou záležitostí,“ dodal k ekonomice představení Buchta.

Po premiéře v Olomouci (6. 3.) následují České Budějovice (10. 3.), Brno (13. 3.), Ostrava (15. 3.) a Praha (17. 3.), na podzim pak se pak začne 24. září v Brně a následovat bude Hradec Králové (27. 9.).

Režie a scénografie se ujali Michal a Šimon Cabani. Hudební těleso zahrnující bluesový band, komorní a perkusní orchestr je pod taktovkou dirigenta Oskara Rozsy a je sestaveno přímo na míru projektu Mše. Tvoří jej členové B-side bandu Josefa Buchty a přední tuzemští instrumentalisté. Sborové party obstarají členové Czech Ensemble Baroque a chlapeckého sboru Pueri Gaudentes. Scéna zabere tři kamióny a celý „cirkus“ představuje 200 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám