Hlavní obsah

Džihád. Příběh imáma, který chce zastavit mladíky mířící do války

Novinky, Stanislav Dvořák

Festival Jeden svět, který se koná v Praze 7.-16. března a poté téměř po celé ČR, uvede mimo jiné dokumentární film Můj džihád, odehrávající se v Belgii, kde tzv. Islámský stát láká frustrované mladíky do války.

Foto: jedensvet.cz

Z filmu Můj džihád

Článek

Z jisté belgické čtvrti už velká část muslimských mladíků odešla do Sýrie bojovat, popsali pořadatelé snímek Můj džihád. Místní imám se snaží zabránit tomu, aby se další nechali zlákat propagandou tzv. Islámského státu.

„Jedním z velkých témat je letos téma migrace... a to, jestli je vůbec možné, aby si člověk, který prchá z válečné oblasti, našel nový domov,“ řekla v pondělí ředitelka festivalu Hana Kulhánková.

S migrací a hledáním domova souvisí velká část dalších filmů letošního ročníku. Např. belgický film Žádný člověk není ostrov sám pro sebe, který celý festival zahájí, vypráví o migrantech, kteří naleznou pomoc u italských rodin na ostrově Lampedusa. Protagonisté sice mají co jíst, jenže nejsou šťastní. Pořád jsou na někom závislí a těžko hledají smysl života.

Další dokument, Syrská love story, sleduje dva lidi ze Sýrie, jejichž vztah se postupně rozpadá, stejně jako sny o lepším životě ve Francii. Podle pořadatelů „dobře ilustruje deziluzi nově příchozích do Evropy”. Proměnu jedné ulice v syrském Aleppu zachytil film Domy bez dveří.

Ukrajinští šerifové 

V programové kategorii Neklidná Ukrajina uvede Jeden svět tragikomický snímek Ukrajinští šerifové, dále snímek Olegova volba o mladých Rusech a propagandě či Cargo 200 o tom, jak do Ruska z Ukrajiny tajně putovala mrtvá těla, zatímco Vladimir Putin ještě tvrdil, že ruská armáda tam není přítomná.

Provokativní je nová kategorie Mezi druhy o vztazích lidí, zvířat a robotů. Snímek Pečovatelka Alice otevírá debatu o tom, jestli se o seniory v budoucnu budou starat roboti, film Návštěva zase dokumentuje fiktivní událost, kdy se lidstvo setká s mimozemšťany.

Festival navštíví celkem 34 měst, nabídne 123 filmových dokumentů, 11 interaktivních nebo webových dokumentů a spoustu zahraničních hostů. Informace o kinech, vstupenkách a další podrobnosti najdete na jedensvet.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám