Hlavní obsah

Proč zaujme nová verze už jednou přečteného

Právo, František Cinger

Včerejší noční prodeje v Praze a Brně zahájily akce související s vydáním českého překladu čtvrtého dílu Padesáti odstínů šedi pohledem mužského hrdiny s názvem Grey. Nakladatel u nás opět očekává mimořádný zájem, a proto knihu tiskne v nákladu sto tisíc výtisků.

Foto: ČTK/AP

Spisovatelka E L Jamesová se svým novým dílem

Článek

Příběh bohatého podnikatele bojujícího se svými vnitřními běsy a panenské studentky literatury Anastasie Steeleové, která se zamiluje do něho i do jeho sadomasochistických praktik, vypráví Londýňanka E L Jamesová, vlastním jménem Erika Mitchellová Leonardová (1963), z mužského pohledu. V úvodu autorka píše, že knihu věnuje těm, kteří o ni prosili… a prosili… a prosili. A v dovětku ji charakterizuje jako „smyslnou romanci“.

Objevuje se otázka, nakolik jde o uměleckou literaturu, či o pomůcku pro psychoterapii. Vztah dnešního Adama a Evy ruší jeho hrůzu z okamžiku, kdy by se ho nějaká žena dotýkala, kdy by ležel nahý vedle ní a jenom si s ní povídal, natož aby byl ochoten vystát v noci vedle sebe na lůžku ženu bez sexuálních aktivit.

Jistě to jsou otázky, které si musí vyřešit plno lidí nejen ve své fantazii. Určitě kdekdo z nás, příslušníků živočišné říše, chtěl v duchu naplnit touhu vlastnit druhého, případně se někomu jinému zcela poddat. Nakonec sama autorka prozradila, že do osudů hrdinů vtělila vlastní krizi středního věku a všechny své fantazie, které se zřejmě potkaly s fantaziemi mnoha žen po celém světě. Dokazuje to záplava emailů v její schránce, jejichž obsah je podobný: „Miluju vaši knihu. A manžel také děkuje!“

Přesto dodala, že v jejím domě, který obývá s mužem a dvěma dospívajícími syny, není ani stopy po červené mučírně z románu, i když jí manžel něžně říká Dračice…

Mimořádný zájem činí z její série společenský fenomén. Svědčí o tom 125 miliónů prodaných Padesáti odstínů šedi, Padesáti odstínů temnoty a Padesáti odstínů svobody. I originál románu Grey uspěl. V USA a ve Velké Británii bylo dosud podáno přes 2,5 miliónu výtisků. Statisícových prodejů dosáhla trilogie i v České republice, kde se jí prodalo téměř 600 tisíc kusů.

Nakladatelství XYZ připravilo řadu akcí s názvem Dostaň se do jeho hlavy, které představí Greyovy myšlenkové pochody. Třeba v centru v Praze-Letňanech budou moci lidé v napodobenině hlavy vyslechnout jeho intimní příběhy. Ženy samy pak mohou vyslovit vlastní touhy a sdílet je s partnerem prostřednictvím tabletu a facebookových zpráv. Inu, fenomén.

E L Jamesová: Grey
XYZ, přeložila Zdeňka Lišková, 560 stran, 459 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám