Hlavní obsah

Nejlepší americké seriály současnosti: Co se vyplatí vidět

Novinky, Stanislav Dvořák

Není žádným tajemstvím, že nové zahraniční seriály dnes kvalitativně často převyšují filmovou produkci, která se dostává do kin. Zde je několik tipů editora kulturní rubriky.

Foto: FX Productions

Billy Bob Thornton (Fargo)

Článek

Fargo

Vypiplaná, strašidelná a současně docela vtipná hříčka podle bratrů Coenů. Jak název napovídá, vychází z filmu Fargo z devadesátých let, kde si zahráli Frances McDormandová, William H. Macy a Steve Buscemi.

Seriál se stejně jako film odehrává ve zdánlivě nudném „buranově“ uprostřed zasněžené depresivní Minnesoty. Nuda ale brzy končí. Mezi nevinně vypadajícími sousedy se začne vraždit a neschopný velitel policie jen zírá. Naštěstí se objeví mladá osamělá inteligentní policistka...

House of Cards

Foto: Netflix

Kevin Spacey

House of Cards není novinka, je to už téměř klasika, ale Česká televize seriál po letech váhání začala vysílat až teď.

Hlavní devizou série je Kevin Spacey. V roli politické bestie se herec přímo rochní. Skvělá je i Robin Wrighotvá v roli jeho chladné manželky. House of Cards není úplně realistickou sondou do americké politiky, ale je skvělým dramatem a atmosférou a hereckými výkony na jedničku.

True Detective

Foto: KVIFF

Detektiv Rust Cohle v podání Matthewa McConaugheyho

Zajímavě napsané a skvěle obsazené jižanské krimi drama o masových vraždách. Sází hlavně na atmosféru a pomalost vyprávění, k tomu přidává existenciální úzkost a filozofování, které má diváka zneklidnit. V seriálu si zahrála spousta „áčkových“ filmových hvězd, mimo jiné Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Colin Farrell, Rachel McAdamsová a Vince Vaughn.

Better Call Saul

Foto: AMC

Seriál Better Call Saul

Seriál Vince Gilligana, který stál i za známou sérií Breaking Bad, se pohybuje mezi krimi a komedií. Hlavní postava se povedla – Saul Goodman je neuvěřitelně užvaněný právník, který chce zbohatnout, ale poctivě mu to nějak nejde. Proto se vykutálený antihrdina zamotává do různých podvodů a nebezpečně si zahrává s mafií v naději, že se nakonec ze všeho vykecá.

Vinyl? Divoká karta

Foto: HBO

Seriál Vinyl

Seriál Vinyl se teprve začne vysílat na HBO, ale vše, co se o něm zatím ví, zní dobře. Prý jde o kokainem a sexem nadopovaný příběh rockového producenta ze 70. let, který vymyslela dvojice Mick Jagger - Martin Scorsese. Seriál se odehrává v divokém New Yorku.

Jagger přišel s nápadem už v roce 2006. Požádal tehdy slavného režiséra Scorseseho, který je velkým milovníkem hudby, aby natočil o Rolling Stones film Shine and Light. Zpěvák si představoval „film jako Casino, zasazený do světa hudebního byznysu”. Projekt chvíli ležel u Paramountu, ale pak ho převzalo HBO a scénář nakonec dokončil Terence Winter, scenárista seriálu Impérium: Mafie v Atlantic City a Vlka z Wall Street, a George Mastras (autor Perníkového táty). Hlavní roli má Bobby Cannaval, který hrál gangstera Gypa Rosettiho v seriálu Impérium: Mafie v Atlantic City.

Reklama

Výběr článků

Načítám