Hlavní obsah

RECENZE: Pro Martina Chodúra je hudba vášeň. Cosi ale chybí

Právo, Jaroslav Špulák

Martin Chodúr je na české hudební scéně pozoruhodný úkaz. Je mu šestadvacet let, ale z jeho chování, vizáže i zpěvu se dostavuje pocit, že je to svěží padesátník, který už ledacos zažil a po kapkách začíná kolem sebe pohazovat životní i profesní zkušenosti. Jelikož to dělá se stejnou vášní, s jakou zpívá, je to trochu matoucí. Připusťme ale, že ho to odlišuje od jiných.

Foto: Veronika Šimková, ČTK

Martin Chodúr vydal své v pořadí třetí album.

Článek

Jeho třetí album se jmenuje jednoduše 3, vyšlo na konci loňského roku a je, stejně jako Manifest z roku 2012, opatřeno českými texty. Chodúr se na něm rozhodl pro větší výrazovou pestrost. Vytvořil vcelku přímočaré písně, současně si zachoval své silné stránky, především naprosto strhující interpretaci. Je autorem muziky i textů, takže zcela přesně věděl, co dělá a čeho tím chce dosáhnout.

Na albu se prezentuje jako univerzální a vyzrálý zpěvák. Umí zazpívat energický pop, baladu, dokáže koketovat s rockem, rád se dotýká najazzlých pasáží, s gustem se žánrově vrací v čase.

Foto: vlastní náklad

Obal nového alba.

Základem písniček je čitelná melodie gradující v refrénech. Chodúr si nástup k nim v podobě slok užívá, pomyslně se trochu krčí a chystá k rozhodujícímu skoku. Možná i proto, aby dostatečně vynikly dobré nástrojové aranže a jejich vzájemné zvukové proplétání se.

V refrénu „zaútočí“, mocně se chopí okamžiku a svým velkým hlasem, v každé poloze velejistým, pasáž až pompézně přednese. Jeho zpěv je radost poslouchat, a on to ví. Proto se – v tom nejlepším smyslu slova – předvádí, vlní, hlasově žongluje, prostě si užívá toho, co umí ze všeho nejlépe.

Velmi dobře obstál i jako textař. Coby milovník poezie si byl vědom faktu, že píše písničkové texty, a tak se jenom postaral o to, aby nebyly fádní. Ve výsledku vznikly funkční útvary, jež melodii nejenom slouží, ale jemně ji povyšují.

Album 3 je plné smysluplných písniček, to nepochybně. Postrádá však skladby silné a výrazné, takové ty, které z alba vystoupí, aby ho charakterizovaly. V oblasti popu, v níž se dnes Chodúr pohybuje, je to důležité, pro úspěch alba a potažmo zpěváka dokonce klíčové.

On to, jako vášnivý umělec, možná příliš neřeší. Kdyby se mu ale dvě tři takové podařilo složit, měla by jinak dobrá deska cestu k posluchačům jednodušší.

Martin Chodúr: 3
Vlastní náklad, 52:34

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám