Hlavní obsah

Název Donaha vybrali fanoušci

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulé úterý přiletěli z Kalifornie, kam je na dvoutýdenní work-shop pozval manažer Richard Reines. „Pozval celou kapelu, ale nakonec jsme mohli letět jenom Štěpán a já. Byla to skvělá zkušenost. Přivezli jsme si několik rozpracovaných písniček, které bychom rádi nahráli v češtině i angličtině,“ říká zpěvák a kytarista Matěj Jelen z mladé bruntálské kapely Donaha.

Foto: Martin Faltejsek - Warner Music

Donaha, zleva Pepa Sedlák (kytara, zpěv), Marek Pešl (baskytara, zpěv), Matěj Jelen (zpěv, kytara) a Štěpán Jelen (bicí, zpěv)

Článek

Na konci loňského roku vydala tato poppunková formace album Beta samci. Je energické, dravé, svěží, melodické, pročež lze čtveřici vnímat jako novou krev české klubové scény.

Existuje od roku 2011, kdy ji založili sourozenci Matěj a Štěpán Jelenovi. Tehdy jí dali název On The Way, teprve na konci roku 2014 přijali ten aktuální.

„Původní název byl anglický, protože naše první písničky měly anglické texty,“ vysvětil Právu zpěvák a kytarista Matěj Jelen. „V průběhu let jsme si začali na české texty víc troufat a písničky z posledních dvou let jsou už jenom české. Přišlo nám hloupé mít v takové situaci anglický název, a tak jsme ho změnili na český.“

V té době kapela vydávala singl Příběh z křídel, za kterým bylo vítězství ve vyhledávací soutěži Mercedes Benz Live Space. „Název Donaha nám přijde teenagerský, energický a zvukomalebný,“ usmívá se Matěj Jelen a vysvětluje, že jim ho vybrali fanoušci. „Když jsme v televizi Óčko prezentovali klip k písničce Příběh z křídel, vyzvali jsme je, aby nám s ním pomohli.“

„Z navržených jsme si pak zvolili ten, který se nám nejvíc líbil,“ doplňuje baskytarista a zpěvák Marek Pešl. „Další návrhy byly 69, Naháči nebo Teplý slunečnice. Já bojoval za název 69, ale nevyhrál jsem.“

Přístup ke skládání písniček se s novým názvem nezměnil. K posunu ale došlo v tom, že se od větší dávky punku ve zvuku v posledních měsících kapela přiklání k melodickému popu, který z punku vychází.

„Spousta lidí tvrdí, že nás k tomu dotlačila vydavatelská firma, když jsme natáčeli album. Není to tak. Jsme ve stadiu, kdy nás baví skládat popovější věci,“ vysvětluje Matěj Jelen, jenž je v kapele hlavním autorem skladeb. Připouští však, že mu v poslední době zdatně sekunduje bratr Štěpán.

První demosnímek nazvaný On The Way vydali v roce 2012. O půl roku později vyšlo album DNA a v roce následujícím další albový počin P. A. N. I. C. To vše poslali do světa ještě jako On The Way. Kolekce Beta samci je první, pod níž se podepsali jako Donaha.

„Naše písničky jsou o holkách, lásce, rozchodech, prostě o takových těch základních, pro někoho možná banálních věcech,“ říká Matěj Jelen. „Nejdřív jsem měl ve svých textech dost metafor. Pak jsem se je snažil trochu zjednodušit, ale stejně se obávám, že jsou ještě občas málo srozumitelné.“

Na podzim 2014 absolvovali Donaha turné se skupinami Imodium a Zakázaný ovoce. Na podzim 2015 se vydali do klubů s kapelou Rybičky 48. „Napsali jsme písničku Jacob Fish, kterou jsme věnovali zpěvákovi a baskytaristovi Rybiček 48 Kubovi Rybovi. Měla být i na naší desce, ale nakonec jsme se shodli, že se k ostatním písním moc nehodí, a na desku jsme ji nedali. Turné s Rybičkami 48 ale bylo skvělé, nejlepší, jaké jsme zatím absolvovali,“ usmívá se Matěj Jelen.

V letošním roce chtějí Donaha vstoupit více do povědomí českého publika, co nejvíce hrát a v létě objet festivaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám