Hlavní obsah

Vandekeybus pitvá lásku

Novinky,
Praha/Ostrava

V novém představení Nekřič, když vyznáváš lásku vlámského tanečního souboru Ultima Vez choreograf Wim Vandekeybus pitvá lásku a její destruktivní účinky. Pražská Archa je uvede od 11. do 14. února.

Foto: Divadlo Archa / Danny Willems

Ukázka z představení souboru Ulzima Vez Nekřič, když vyznáváš lásku.

Článek

Vandekeybus se snaží odhalit mystérium lásky. „Ne, láska není srozumitelná,“ říká. „Člověk jí dává význam a přisuzuje jí jasné konotace. My se zabýváme poznáváním a emocionalitou.“ Inspirací byly živě hrané písně Maura Pawlowského, které zpívá jihoafrická zpěvačka Tutu Puoanová.

Podle Vandekeybuse ukazuje projekt, co všechno láska podněcuje a co je s ní spojeno, přičemž bere lásku jako velkou ve smyslu antické tragédie a spojuje ji i s žalem.

Ultima Vez v Arše pravidelně hostuje od roku 1995, kdy tam představila Mountais Made of Barking, kde hrála výraznou roli filmová projekce. Uvedla na její scéně většinu klíčových představení, od debutového průlomového Co si tělo nepamatuje, které nabídlo tanec na hranicích nebezpečí, přes Blush o studu a červenání až k Radical Wrong o vzpouře teenagerů.

V jeho představeních se prolínají tanec, hudba, divadlo, filmové projekce i hudba - spolupracoval s předními muzikanty, jako byli David Byrne, Marc Ribot, Eavesdropper a  David Eugene Edwards.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám