Hlavní obsah

RECENZE: Varování před smrtí dívek v náboženské sektě

Právo, František Cinger

Dívka, která nikomu nechyběla je název dalšího detektivního příběhu švédského prozaika a scenáristy Hakana Nessera.

Foto: nakladatelství Moba

Hakan Nesser: Dívka, která nikomu nechyběla

Článek

Podobně jako v románu Síť, jímž ho v roce 2012 nakladatelství Moba představilo poprvé českým čtenářům, je hlavní postavou kriminalista Van Veeteren.

Padesátník s jednáním co na srdci, to na jazyku vyšetřuje vraždu dvanáctileté dívky, která měla být zabita v parném létě na jihu Švédska v prostředí tábora náboženské sekty Čistý život.

O jejím pohřešování a tragickém osudu se dozví mladý zastupující policejní náčelník Merwin Kluuge během telefonátu neznámé ženy. A podle rady nadřízeného, který odjel na dovolenou, se obrátí na Van Veeterena. Ten se vrhne do vyšetřování. A od duchovního pastýře sekty Oscara Jellineka se dozví, že samozřejmě nikdo nezmizel, že se dvanáct dospívajících dívek nadále plně věnuje hledání čistoty a harmonie. Jenže mrtvé mladé obnažené tělo se v blízkém lese stejně najde. A nezůstane u jediné oběti.

Nesser je v próze, poprvé vydané v roce 1997, věren svému krédu: v krimi románu je vždy přítomna smrt a vždy jde o důležité otázky života. Však si také Veeteren musí objasnit, v čem spočívá opuštění hříšného materiálního světa, které je pro sektu podmínkou života v čistotě a harmonii pod jediným Bohem.

Autor je věren svému strohému stylu s četnými dialogy posouvajícími děj. Vybral si žhavé téma uzavřené sekty, s nepopsanými rituály vymítání ďábla, se zákazy cokoli o vnitřním životě říci veřejnosti. Škoda že podobně jako v nedávno vydaném románu Muž bez psa poslouží k nalezení vraha spíš náhoda než objasňované okolnosti.

Hakan Nesser: Dívka, která nikomu nechyběla
Moba, přeložila Helena tMatochová, 280 stran, 279 Kč

Celkové hodnocení: 75 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám