Hlavní obsah

Punk a UK Subs slaví čtyřicet let

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Před čtyřiceti lety se poprvé prosadil punk. A před čtyřiceti lety také vznikla jedna z nejznámějších anglických punkových kapel UK Subs, která vystoupí v úterý 2. února v pražském Futuru. Před ní se představí punkový písničkář TV Smith.

Článek

UK Subs vznikli v roce 1976, když se punk začal výrazněji prosazovat. Nový styl zaujal i rhythmandbluesového zpěváka a hráče na foukací harmoniku Charlieho Harpera, který se na něj přeorientoval. Jeho kapela se prosadila až na konci sedmdesátých let s druhou vlnou punku. Pomohly k tomu klasické písně Stranglehold, She´s Not There Warhead, Teenage a Tomorrow's Girls. Debutová LP deska Another Kind Of Blues vyšla v roce 1979.

Úspěšná byla i následující alba, živé Crash Course, druhé studiové Brand New Age i třetí deska Diminished Responsibility.

I poté, co vlna punku odezněla, UK Subs pokračovali v hraní, i když skoro každé turné odehráli v jiném obsazení. Načas přitvrdili a využili metalové prvky, které je přiblížily k hardcoru, na desce Mad Cow Fever se zase vrátili k rhythmandblues.

Nikdy se ale nezpronevěřili svému stylu a velké úspěchy slavili od půlky devadesátých let, kdy punk zasáhl USA. I v novém tisíciletí pokračovali v natáčení desek, v roce 2002 vyšel Universal, o tři roky později následoval Violent State. Po šestileté pauze vyšla deska Work In Progress, v roce 2013 XXIV a loni Yellow Leader. Letošní album Ziezo, jímž se kapela dostala až na konec abecedy, má být definitivně posledním. Harper oznámil, že poté už bude natáčet jen singly.

I TV Smith patří k punkovým veteránům, jeho kapela The Adverts vznikla také v roce 1976, zaujala písní Garry Gilmore´s Eyes a i debutovým alben Crossing The Red Sea with The Adverts. Po neúspěšném druhém albu se rozpadla a TV Smith přišel s další kapelou Explorers, po níž založil Cheaps. Nakonec se vydal na sólovou dráhu a zejména jeho sólové koncerty jsou mimořádně silné. Letos ale jím vedená mladá skupina The Bored Teenagers bude opět hrát skladby z debutu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám