Hlavní obsah

Světová opera na ČT art v obýváku

Právo, Radmila Hrdinová

Stanice ČT art se s novým rokem pustila odvážněji do opery. Postaralo se o to z velké části lednové životní jubileum pěvce Plácida Dominga a při té příležitosti uvedený cyklus Domingo Festival. Bylo představeno několik inscenací, v nichž Domingo ztvárnil hlavní role, a byla uvedena i Pocta Seville s jeho vyznáním lásky k andaluské metropoli.

Foto: ČTK

Operní pěvec Plácido Domingo.

Článek

Pět večerů s operou přilákalo k obrazovkám více než 300 tisíc diváků, nejsledovanější inscenací byla Bizetova Carmen, kterou zhlédlo přes 80 tisíc diváků.

„Ukázalo se, že náš artový divák umí ocenit kvalitu. Zároveň se potvrdilo, že ČT art plní roli veřejnoprávního programu, který přispívá k rozvoji umění. Už jen to, že má opera potenciál oslovit desítky tisíc diváků, je totiž dobrou zprávou pro celou kulturní scénu,“ komentuje výsledky sledovanosti výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

Ale nejen Domingovo jubileum probudilo ČT art k aktivitě. Také 260 let, které uplynuly od narození W. A. Mozarta, má odezvu. Milovníci Mozartových oper měli tento týden možnost sledovat monstrózní inscenaci Kouzelné flétny z roku 2013 z operního festivalu v rakouském Bregenzu s českou sborovou účastí.

V sobotu 30. ledna bude následovat inscenace Figarovy svatby z Metropolitní opery v New Yorku z roku 1998, opět s hvězdnou pěveckou účastí. Za týden, 6. února, pak ČT art uvede filmového Dona Giovanniho režiséra Josepha Loseyho s Ruggerem Raimondim v titulní roli z roku 1979. A mezitím bude uvedena i řada dalších dokumentárních či koncertních pořadů směřujících k mozartovskému jubileu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám