Hlavní obsah

Digitalizuje se Baron Prášil, v plánu je Cesta do pravěku

Nadace české bijáky pokračuje v digitálním restaurování filmů slavného českého režiséra Karla Zemana. Nadace, která před pěti lety stála v Česku u začátků tohoto náročného procesu uchovávání starších snímků, spolupracovala už na digitalizaci Zemanova filmu Vynález zkázy.

Článek

Tento týden začaly práce na restaurování Barona Prášila a v plánu má nadace ještě kultovní film Cesta do pravěku, sdělila Petra Slámová z Nadace české bijáky (NČB).

Digitální restaurování je velkým fenoménem v současné kinematografii. Umožňuje zachovat filmy na citlivém a stárnoucím filmovém materiálu pro budoucnost, ale také je příležitostí k tomu, aby se starší filmy dostaly k novému publiku. Kinosálů s klasickou promítací technikou je dnes málo, v Praze je to jen kino Ponrepo provozované Národním filmovým archívem (NFA). Archív, který má i své vlastní projekty na digitalizaci, v Brně uvedl obnovenou premiéru restaurovaného filmu Františka Vláčila Adelheid.

NFA za podobu digitalizovaných filmů sklízí kritiku od Asociace českých kameramanů. Archív zase v minulosti kritizoval práci Nadace české bijáky, kdy údajně na přání kameramana filmu byly učiněny do filmu zásahy, s nimiž NFA nesouhlasí.

První byla Lazarová

Prvním digitalizovaným filmem v ČR byla Vláčilova Marketa Lazarová, její restaurování se dělo z iniciativy karlovarského festivalu. Na základě ohlasu pak vznikla Nadace české bijáky s tím, že každý rok shromáždí finance na zrestaurování dalšího významného československého titulu. Má několik projektů, ten karlovarský představuje výběr 12 filmů ze zlatého fondu české kinematografie, nadace na něm spolupracuje s festivalem a NFA.

V něm byly restaurovány filmy Hoří, má panenko, Všichni Dobří rodáci a Ostře sledované vlaky. Plánuje mimo jiné restaurovat dalších deset snímků především z 60. let a v projektu Čistíme svět fantazie zmíněné tři Zemanovy filmy. Národní filmový archív se na projektu podílí péčí o filmové materiály, jejich přípravou k digitalizaci, archivním průzkumem a restaurátorskou supervizí.

NFA zase za 26,5 miliónu korun z takzvaných norských fondů digitalizuje 14 českých filmů. Před Vláčilovým dramatem z poválečného pohraničí uvedl znovu do kin oblíbené Tři oříšky pro Popelku a film Adéla ještě nevečeřela. Dalšími budou v březnu Případ pro začínajícího kata a Postava k podpírání. Čistíme svět fantazie je společným projektem Nadace české bijáky, Muzea Karla Zemana a České televize ve spolupráci s Universal Production Partners. Baron Prášil by měl mít premiéru v polovině roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám