Hlavní obsah

Ať NBA bere víc bělochů a Číňanů, rozčilil se člen oscarové akademie

Novinky, Stanislav Dvořák

V oscarové akademii to opět vře. Její člen Stephen Verona poslal velmi rozzlobený vzkaz těm, kteří chtějí zavádět kvóty pro menšiny.

Foto: Mike Blake, Reuters

Nešťastný Oscar. Šéfce akademie Issacsové nadávají ze všech stran.

Článek

Režisér Verona vzkázal, že je pobouřeným členem akademie. Otřásl jím prý postoj šéfky akademie Cheryl Boone Isaacsové, která prosazuje zvyšování podílu menšin mezi hlasujícími.

Foto: Profimedia.cz

Šéfka akademie Cheryl Boone Isaacsová

„Jsem v akademii od roku 1972... Jsem jeden z těch starých bílých mužů a byl jsem otřesen a pobouřen postojem Cheryl Boone Isaacsové,” uvedl.

„Produkoval jsem a podílel jsem se na psaní a režírování filmů jako The Lords of Flatbush, kde jsem objevil Sylvestera Stallona a Henryho Winklera dlouho před Rockym a Fonzie. Také jsem dal Gladys Knightové první dramatickou hereckou roli v Pipe Dreams. Nikdy nenajmu nikoho kvůli rase, náboženství nebo politickému zaměření. Být označován za rasistu lidmi jako Spike Lee a Jada Pinkett Smithová je totálně mimo mísu. Já věřím, že má být oceněn talent – nadaní lidé, kteří pomohou udělat skvělé filmy,” připomněl Verona.

„Řekněte NBA (americká Národní basketbalová asociace – pozn. red.), aby najala více bělochů, Latinoameričanů, Číňanů a eskymáků na basketbal, a uvidíte tu reakci. Mimochodem, proč Spike Lee nevrátí čestného Oscara, když je tak naštvaný? Když uděláte lepší film, budete oceněni. Tak je to jednoduché,” vzkazuje režisér.

Naštvaný Lee

Režisér Spike Lee a herečka Jada Pinkett Smithová se nedávno rozhodli bojkotovat Oscary. Letos totiž mezi nominovanými herci opět nebyl ani jeden herec afroamerického, latinskoamerického či asijského původu.

Foto: Profimedia.cz

Filmový režisér Spike Lee

Herečka kritizovala nedostatek pestrosti v nominacích na Twitteru: „Na Oscarech jsou lidé z menšin vždy vítáni, aby předávali ceny a pobavili... Jsme ale málokdy oceněni za umělecké úspěchy. Měli bychom všichni společně odmítnout účast?”

Šla dokonce tak daleko, že navrhla, aby si černošští herci založili vlastní Oscary, pokud je mainstream nechce uznávat.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Jada Pinkett Smith s manželem Willem Smithem

Také režisér Spike Lee oznámil, že se oscarové ceremonie nezúčastní: „Tohle nemůžeme podporovat. Nechci urazit své přátele, moderátora Chrise Rocka, producenta Reggie Hudlina, prezidentku akademie Isaacsovou a akademii, ale jak je možné, že dva roky po sobě je všech dvacet nominovaných v hereckých kategoriích bílých? A do těch ostatních se raději ani nedívejme.”

Reklama

Výběr článků

Načítám