Hlavní obsah

Fotograf Robert Vano je také vtipný glosátor

Právo, Jan Šída

Kniha fotografa Roberta Vana (a publicistky Soni Lechnerové) Fotka nemusí být ostrá, kterou vydalo nakladatelství Slovart, není klasickou biografií. Každá z dvaceti dvou kapitol působí spíše jako samostatná úvaha, než chronologický výčet životních událostí.

Foto: Jan Šída, Právo

Fotograf Robert Vano

Článek

Vano je nápaditý vypravěč, dokáže příběhy opepřit tu a tam hovorovou replikou či dokonce drsným vulgarismem.

Vždy je to ku prospěchu věci, protože děj tak získá na svižnosti a zajímavosti.

Foto: nakladatelství Slovart

Knižní novinka od fotografa Roberta Vana.

Textům prospívají i časté citace myšlenek významných osobností. Dozvíme se třeba, že když se chce umělec proslavit ještě za svého života, musí portrétovat slavné osobnosti. Tak pravil výtvarník Andy Warhol.

Nebo Vano v citaci francouzské modelky a fotografky Sarah Moon sdělí, že žena, na rozdíl od muže, nemusí s nikým soupeřit a může se tedy věnovat pouze tvorbě. Mnohé pravdy, třeba ty, které se týkají preciznosti a profesionality v pracovním procesu, lze aplikovat na kteroukoli tvůrčí činnost v životě.

Kniha prozradí i mnohé o tříbení osobního vkusu, o konzumu prorůstajícím do všeho kolem i o duchovní potravě živící každého jedince. Formou originálních fejetonů autor čtenáře vede po vlastní cestě, komentuje život s jemným vtipem na rtech.

Vano tvrdí, že správné umění by mělo v člověku vyvolat nějaké emoce. Když se totiž ve čtení na chvíli zastavíme a začneme více přemýšlet, zjistíme, že jde často o hořce posmutnělé povzdechy hledače zanikající krásy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám