Hlavní obsah

Ředitel Festivalu krátkých filmů: Vtipnost a hravost kraťasům sluší

Právo, Věra Míšková

Vyznání lásky akčním filmům osmdesátých let, pocta slavnému kameramanovi Christopheru Doylovi, tradiční i speciální sekce a především patnáct filmů v Mezinárodní soutěži. Takový bude 11. ročník Festivalu krátkých filmů Praha, který se koná do neděle v pražském kině Světozor a organizuje ho Film Servis Festival Karlovy Vary. Jeho programovým ředitelem je Karel Spěšný.

Foto: archív Pragueshorts

Česko reprezentuje v mezinárodní soutěži film Furiant.

Článek

Letos je v mezinárodní soutěži i český zástupce, film Furiant Ondřeje Hudečka. Kde jste tento krátký film objevili?

Především chci zdůraznit, že z českého zástupce v hlavní soutěži máme velkou radost, protože ne každý rok se povede, aby se našel film, který snese mezinárodní srovnání.

A letos je to o to lepší, že Furiant je rovnou film z těch nejvyšších pater. Ostatně o jeho kvalitách leccos napovídá i fakt, že byl vybrán do programu Future Frames na letošním KVIFF a týden po našem festivalu bude uveden i v soutěži velmi prestižního festivalu v americkém Sundance. O tomhle filmu jsme věděli dopředu a čekali jsme na něj, protože Ondřeje považujeme za obrovský talent a sledujeme ho. Před pár lety byl jeho úplně první film, který na FAMU udělal, hned u nás v soutěži, což bylo naprosté zjevení.

Foto: Petr Horník, Právo

Programový ředitel festivalu Karel Spěšný..

Furiant je studentský film o hudebním skladateli Ladislavu Stroupežnickém a Ondřej Hudeček by na toto téma rád natočil i film celovečerní.

Připravili speciální program pro malé filmové fanoušky od 5 do 8 let s názvem Pragueshorts dětem

Letošní festivalovou poctu věnujete kameramanovi Christopheru Doylovi - proč zrovna jemu, a na co z jeho tvorby se diváci mohou těšit?

Christopher Doyle patří mezi nejlepší kameramany současnosti. Proslavil se spoluprací s hongkongským režisérem Wong Karwaiem, s nímž natočil sedm opravdu mimořádných filmů s extrémně vizuálním stylem vyprávění. Ty filmy získaly obrovské množství cen a především ovlivnily řadu dalších filmařů.

Kromě toho spolupracoval i s dalšími výraznými režiséry, jakými jsou třeba Gus van Sant, Jim Jarmush, Niel Jordan nebo M. Night Shymalan. A tenhle Chris Doyle se v posledních letech kupodivu pustil i do spolupráce s mladými filmaři a jako kameraman se podílel na několika krátkých filmech. Takže jsme připravili program, který představí tři z nich a k tomu ještě dva, které sám i režíroval.

Přitažlivost krátkých filmů bývá mimo jiné v tom, že jsou často vtipné - je tomu tak i letos? A v kterých sekcích diváci najdou nejvíc humoru?

Vtipnost a hravost krátkým filmům velmi sluší, takže v našem programu je takových filmů obecně vždycky celkem dost a najdou se vlastně skoro ve všech blocích. A nemusí to být co do žánru třeba ani čisté komedie. Humor, nadhled a hravost mohou být přítomné třeba ve formě jejich vyprávění, i když obsah je vlastně spíš drama. To je v soutěži případ třeba již zmiňovaného Furianta nebo nádherné britské Kármánovy hranice.

Jinak samozřejmě nejvíce se diváci asi budou smát u programu s výmluvným názvem Brutal Relax Show a pak nejspíš u Let’s Talk About Sex (Pojďme mluvit o sexu), která se věcem sexu věnuje s občas až bezohledným nadhledem.

Ale vtipné jsou filmy třeba i v sekci Fokus Pobaltí, která představuje šest nejlepších filmů posledních let z Litvy, Lotyšska a Estonska. Jejich smysl pro černý humor a hořkost komedií má překvapivě blízko k tomu, co bychom asi rádi viděli i v českých filmech.

Foto: archív Pragueshorts

Australský film Baby Baby o dvou klukovských partách.

Které další filmové bloky by diváci neměli přehlédnout?

Na prvním místě je vždycky třeba jmenovat Mezinárodní soutěž, která je opravdu výběrem filmů, jež nám připadaly nejzajímavější a jsou podle nás kandidáty cen.

Kromě již zmíněných programů je možné zajít se podívat na příběhy z budoucnosti, které si mimochodem svým zpracováním často nezadají s hollywoodskými blockbustery. Diváci je najdou v sekci Svět zítřka.

Těm, kteří mají v lásce tanec a pohyb, je určen program V pohybu a pro ty, co se občas rádi nechají v kině jen tak unášet obrazy a pocity bez příběhu, připravujeme už tradičně program Labo. Speciálním hostem je pak letos dánský projekt CPH:Lab, jemuž se již několik let daří produkovat filmy, které pravidelně bodují na významných festivalech.

V programu jsem si všimla, že myslíte i na děti. Na co s nimi rodiče mohou zajít?

Společně s Aeroškolou jsme připravili speciální program pro malé filmové fanoušky od 5 do 8 let s názvem Pragueshorts dětem. Rodičům i jejich dětem nabídneme možnost prožít spoustu filmových dobrodružství. Děti se dozví třeba, jak těžké to má zebra se svými pruhy nebo co se stane, když kočka štěká a pes mňouká. Krátké filmy z celé Evropy můžete vidět v sobotu v kině Bio Oko a v neděli v kině Aero.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám