Hlavní obsah

Amerika opět řeší, jestli jsou Oscary bílé, nebo černé

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oscarová akademie vyhlásila ve čtvrtek nominace na Oscary a zase neopomněla zalitovat, že je v nich málo umělců černé pleti. Její předsedkyně Cheryl Boone Isaacsová podotkla, že je zklamaná.

Foto: CinemArt

Oscarům vládnou blondýny. Faktem je, že herečky exotického původu Oscary nedostávají.

Článek

”Samozřejmě jsem zklamaná, ale nominovaným filmům to neubírá na skvělosti,“ řekla serveru Deadline.

Mezi nominovaným herci a herečkami jsou letos všichni stoprocentně bílí. Ochránci korektnosti jistě dodají, že tam není ani jeden postižený a chybějí také lesby a gayové. Na druhou stranu nelze říci, že v Hollywoodu vládne věková diskriminace – teenageři totiž nominace neovládli. Kate Winsletové je čtyřicet, Charlotte Ramplingové téměř sedmdesát, Bryanu Cranstonovi je devětapadesát a Stallonovi bude také brzy sedmdesát.

Ani mezi režiséry nezavládla pestrost. Výjimkou je Mexičan Alejandro Gonzalez Iñárittu. Jeho kolega Spike Lee loni kritizoval nápadnou „bílost“ Oscarů, když převzal čestnou cenu. Akademie se cíleně snažila zvýšit diverzitu tím, že přijala 300 nových členů různého původu, ale na nominace to zjevně nemá dopad.

Loni také vyšla rozsáhlá americká studie o tom, že trháky kategorie A údajně špatně prezentují ženy. Mají málo hlavních rolí a ve filmu fungují jen jako matky, přítelkyně a manželky. Dokonce i ve vedlejších rolích je jen 29 % žen v těch větších a 30 % v těch mluvících (těch, co alespoň něco řeknou).

Mužské postavy jsou více vidět v práci a mají přesně danou profesi, zatímco u ženských postav málokdy. Pouze svou profesí je definováno až 61 % mužských postav, zatímco ženských jen 34 %.

Reklama

Výběr článků

Načítám