Hlavní obsah

The Vibrators připomenou zrod punku

Praha

Letos v září uplyne 40 let od slavného dvoudenního festivalu v londýnském Clubu 100, kde na sebe poprvé upozornil nastupující punk. Vedle budoucích legend Sex Pistols a The Clash tam hráli také The Vibrators. Právě tato skupiny vystoupí 29. ledna v pražském klubu 007.

Foto: TheVibrators

Skupina The Vibrators, bubeník Eddie je uprostřed.

Článek

The Vibrators dali dohromady v únoru 1976 bubeník Eddie, který je stále jejich členem, se zpívajícím kytaristou Knoxem, dalším kytaristou Johnem Ellisem a baskytaristou Patem Collierem, takže zažili nástup punku. První koncert odehráli před The Stranglers a pozornost na sebe upoutali právě vystoupením na festivalu v Clubu 100.

Jejich singl z listopadu 1976 We Vibrate patří k jedné z prvních punkových desek. O rok později vyšlo jejich album Pure Mania, jež zůstává jednou z klíčových desek definujících styl.

I když skupina během let prodělala řadu změn v obsazení, její jádro s výjimkou Ellise, který odešel k The Stranglers, dlouhodobě spolupracovalo, i když Collier dal přednost práci ve studiu a živě nevystupoval. Knox musel v novém tisíciletí kvůli zdravotním problémům přestal jezdit na turné a nakonec se naplno věnuje malířství.

Kapelu s osobitým zvukem, ve kterém jsou kromě punku patrné i vlivy pub rocku a hard rocku, Knox nikdy neostříhal své vlasy, dále táhne Eddie. 

Kapelu s osobitým zvukem, ve kterém jsou kromě punku patrné i vlivy pub rocku a hard rocku, Knox nikdy neostříhal své vlasy, dále táhne Eddie. 

Před The Vibrators vystoupí The Fialky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám