Hlavní obsah

Grammy získají Earth, Wind & Fire, Hancock, Jefferson Airplane i Run-D.M.C.

Novinky, Stanislav Dvořák

Grammy za celoživotní výkony obdrží legenda funku a diska Earth, Wind & Fire, jazzový a jazzrockový hudebník Herbie Hancock, rocková skupina Jefferson Airplane i rapeři Run-D.M.C.

Foto: Profimedia.cz

Earth, Wind & Fire

Článek

Američtí Earth, Wind & Fire, kteří byli na vrcholu v sedmdesátých a osmdesátých letech, přišli s chytlavou směskou soulu, funku, diska a latiny. Jejich hudba je nenáročná a taneční, a tak není divu, že se stali jednou z komerčně nejúspěšnějších skupin. Současně je ale muzikantsky kvalitní. Jejich basové linky byly geniální, spolu s charakteristickými vokály vytvořily dobře rozpoznatelný styl Earth, Wind & Fire.

Nejslavnější hity September, Shining Star, Devotion, Sing a Song či Boogie Wonderland se hrají dodnes a bývají často napodobovány a předělávány novou generací muzikantů. Skupina získala 6 Grammy a 20 nominací.

Jefferson Airplane, rockeři a psychedelici, vznikli v létě 1965 díky setkání Paula Kantnera se zpěvákem Marty Balinem v San Fransisku. Přidal se k nim kytarista Jorma Kaukonen a v roce 1966 přijali krásnou zpěvačku Grace Slick, bývalou modelku. V listopadu 1965 dostali smlouvu od firmy RCA Victor a v roce 1966 vychází debut Jefferson Airplane Takes Off, které mělo solidní kritiky, ale vrchol měl teprve přijít s nástupem Grace.

Foto: Camden (Sony Music)

Jefferson Airplane na desce Best of

Druhá deska Surrealistic Pillow, natočená s producentem Rickem Jarrardem (a neoficiálním producentem Jerrym Garcíou), přinesla komerční úspěch a skupina nastoupila cestu k mezinárodní slávě. Obsahovala jedny z nejzásadnějších skladeb 60. let: psychedelickou White Rabbit a dodnes hraný hit Somebody to Love.

Jefferson Airplane postupně přecházeli na tvrdší a „zkouřenější“ zvuk ve stylu Cream. Třetí album After Bathing at Baxter' vyšlo v roce 1967 a další  Crown of Creation v roce 1968. Pak vystoupili na kultovním Woodstocku. Zlatá éra skupiny končí s příchodem sedmé dekády. Jednotliví členové se pak pouštějí do sólo kariér.

Herbie a jazz-funk 

Legendární Herbie Hancock začínal v šedesátých letech albem Takin' Off. Samotný Miles Davis mu ihned nabídl místo ve své skupině. V sedmdesátých letech se soustředil na sólo kariéru a začal objevovat možnosti fúze, stále více ho lákaly experimenty se syntetizéry. Vydal dost avantgardní  alba jako Mwandishi (1971) a Crossings (1972), poté se s kapelou The Headhunters ještě více přiklonil k syrovému funku podle vzoru Slye Stonea a album Head Hunters mělo obrovský komerční úspěch.

V 80. letech začal sbírat ceny Grammy. Megahit Rockit z alba Future Shock (1983) zajistil, že jazzmana Hancocka začali vnímat běžní mainstreamoví konzumenti a dokonce i hip-hopeři. V posledních letech se věnoval mimo jiné pop-jazzovým projektům s hvězdami, jako byla deska Possibilities (2005), kde se objevili Sting, Annie Lennox, Carlos Santana, Joss Stoneová a další. Spojili kvalitní sofistikovaný pop s prvky rhytm and blues.

Run–D.M.C. byla americká hip-hopová skupina z newyorského Queensu, založená v roce 1981. Jako první rapeři získali zlaté album Run–D.M.C. (1984) a nominaci na Grammy. Obrovský úspěch měli desky King of Rock (1985) a Raising Hell (1986).

Reklama

Výběr článků

Načítám