Hlavní obsah

Bowieho kytarista a producent Gerry Leonard pro Novinky: Byla to mistrovská lekce rock'n'rollu

Novinky, Alex Švamberk

Úmrtí zpěváka Davida Bowieho silně zasáhlo i irského kytaristu a producenta Gerryho Leonarda, který s ním hrál na deskách Heathen, Reality a The Next Day. Hrál i na poslední Bowieho šňůře Reality, při které měl zpěvák problémy se srdcem a kvůli operaci musela být předčasně ukončena. V pondělí odpovídal na otázky Novinek.

Foto: gerryleonardspookyghost.com

Zleva David Bowie, baskytaristka Gail Ann Dorseyová a kytarista a producent Gerry Leonard

Článek

Jaké to bylo, hrát s Davidem Bowiem?

Hrát s Davidem živě bylo vždy velmi vzrušující. Byl to výjimečný umělec a zdroj energie.

Můžete popsat, jak David Bowie pracoval na nových písních? Přinášel je hotové, nebo jen kostry, v jejichž rámci jste mohli rozvíjet jeho nápady?

Měli jsme o každé písni vizi, ale umožnil ti a povzbuzoval tě, abys přispěl vlastními nápady.

Jak obtížné bylo hrát kytarové party v písních z éry Heroes, kde hráli Robert Fripp a Adrian Belew? Jak moc jste je změnili a jakou volnost vám dal Bowie při změnách aranží?

Snažili jsme se zůstat co nejblíže původnímu pojetí. Mohli bychom je změnit jedině záměrně, a pak bychom je úplně přepracovali. Byly to skvělé party a někdy bylo těžké je rozšifrovat, ale byla radost je hrát.

Jak ovlivnila spolupráce s Bowiem vaši vlastní tvorbu?

Setkání a práce s Davidem na mě měly ohromný vliv, byla to mistrovská lekce v rock'n'rollu.

Hrál jste také na albu Laurie Andersonové Bright Red. Jak se s ní pracovalo a v čem byla spolupráce s ní odlišná od té s Bowiem?

Laurie je hodně odlišná umělkyně, ona se více věnuje mluvenému slovu a obrazu, David byl víc divadelní a rock'n'rollový.

Co bylo vaší hlavní inspirací pro váš osobitý styl hry a pro používání elektrického smyčce e-bow?

Miluji kytaru, je to velmi působivý nástroj. Rád také uplatňuji rozšířené techniky hry a využívám efekty a věci, jako je e-bow, abych změnil podstatu (zvuku) nástroje. E-bow je trochu jako houslový smyčec a nabízí i možnosti podobné hře na syntezátor.

Na čem nyní pracujete?

Právě produkuji nové album Suzanne Vegy a také novou desku české skupiny Všichni svatí. Oba jsou to fantastické a velmi vzrušující projekty. V létě budu se Suzanne Vegou na turné v Evropě.

Doufám, že na jaře pojedu hrát do Španělska se zpěvákem Manolem Garcíou, a také doufám, že dokončím novou desku Spooky Ghost, což je můj vlastní sólový projekt.

Reklama

Související témata:

Související články

David Bowie podlehl rakovině

Jeden z největších inovátorů populární hudby, zpěvák a skladatel David Bowie podlehl rakovině jen krátce poté, co mu v pátek, v den 69. narozenin vyšlo nové...

Výběr článků

Načítám