Hlavní obsah

Loosovy interiéry v Plzni mají silný příběh

Novinky, Stanislav Dvořák

Plzeň před časem získala další turistické lákadlo - komentované prohlídky interiérů slavného architekta Adolfa Loose.

Foto: Adolf Loos Plzeň

Loosovy interiéry

Článek

„Loosovy interiéry navštívilo v roce 2015 přes 11 tisíc návštěvníků. Každý interiér je jiný a něčím výjimečný, proto rozhodně stojí za to projít si všechny 3 trasy - Byty Krausových a Voglových, Brummelův dům, Semlerovu rezidenci. Ač mají interiéry ohromnou architektonickou hodnotu, nejsou zajímavé pouze pro odborníky či milovníky architektury. Návštěvník se seznámí s personou moderní architektury Adolfem Loosem z pohledu jeho přínosu nového, pokrokového stylu v architektuře a designu, ale také o něco intimněji v příběhu jeho poslední manželky, Plzeňačky Kláry Beckové. Velice poutavé jsou také příběhy jednotlivých investorů, rodin, které kvůli jejich židovskému původu postihl velmi pochmurný osud,” řekla Novinkám za pořadatele Magdalena Soukupová.

Brněnský rodák Adol Loos je považován za klasika moderní architektury. Prosazoval hlavně funkčnost všech prvků, nepotrpěl si na ornamenty. Ideálem byla harmonie, účelnost, strohá elegance.

Mezi slavná díla Adolfa Loose patří Café Museum ve Vídni, obchodní dům Goldman a Salatsch Vídni, Vila Viktora Bauera v Hrušovanech u Brna, Dům a studio Tristana Tzary v Paříži, Müllerova vila v Praze a řada bytů v Plzni.

Foto: adolfloosplzen.cz

Jeden z nejkrásnějších plzeňských bytů naleznete ve druhém patře činžovního domu v Bendově ulici č. 10. Interiér vznikl pro potřeby chemického odborníka Viléma Krause a jeho ženy Gertrudy mezi lety 1930 – 1931.

Historie bytu je dramatická. Manželka a děti Viléma Krause zemřely v koncentračním táboře. Kraus sice přežil, ale komunisté mu byt zabavili, a tak raději utekl do Velké Británie. Navíc velký byt rozdělili na tři menší a část vybavení zničili.

Pozoruhodná je obytná hala spojená s jídelnou. Loos umístil proti sobě zrcadlové stěny, a tak získal efekt donekonečna znásobeného odrazu. Zajímavě je vybavena také ložnice s vestavěným toaletním stolkem a řadou detailů ve vestavěných skříních, jako jsou věšáky na klobouky, sestavy zásuvek či promyšleně řešené úložné prostory. V roce 2014 byl byt rekonstruován podle návrhu architektů Ludvíka Gryma a Jana Sapáka.

Loosovy interiéry

Vstupenky na prohlídky je nutné si předem zakoupit online nebo v Turistickém informačním centru na náměstí Republiky 41.

A když už zavítáte do Plzně, ideální je navštívit také pivovar, založený roku 1842. Pivovar Plzeňský Prazdroj nabízí prohlídky autentických míst, kde se před 170 lety zrodilo proslulé pivo a kde se stále vyrábí. Kromě historie uvidíte nejmodernější stáčírnu s kapacitou 120 000 lahví za hodinu, suroviny, ze kterých se pivo Pilsner Urquell vaří a tři varny napříč stoletími. Vrcholem prohlídky je degustace nefiltrovaného piva Pilsner Urquell v historických sklepech.

Reklama

Výběr článků

Načítám