Hlavní obsah

RECENZE: Brutální dánská komedie si utahuje z hororů

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dánský režisér Anders Thomas Jensen má cit pro černý humor. Zdá se, že s věkem se nevyčerpává, ale naopak ještě zlepšuje. Brutální komedie O kuřatech a lidech už 13. ledna zahájí festival severských filmů Scandi.

Foto: Film Europe

Bratři žijí na malém ostrůvku v Dánsku.

Článek

Když se bratři Gabriel a Elias dozví, že jsou adoptovaní, vyrazí na zapadlý ostrov hledat otce, což má být vědec Evelio Thanatos. Zjistí, že žije v obrovském domě na samotě, který desítky let nikdo neudržuje.

Kolem se potloukají podivné typy, asociální balíci nejhrubšího zrna, kteří na potkání každého mlátí hrncem, pánví nebo obrovskou kládou. Parta buranů trpí nejen nízkou inteligencí, ale i různými poruchami. Podle všeho nikdy nechodila do školy a úzkostlivě si chrání své území. Zkrátka partička jako z hororu. Gabriel, jediný vzdělaný a vcelku normální člen „rodiny“, začíná mít nejasné tušení ohledně otce. V polorozpadlém domě se zřejmě skrývá strašlivé tajemství.

Foto: Film Europe

Parta asociálních podivínů vyráží do světa.

Anders Thomas Jensen už sklízel úspěchy s filmy jako Blikající světla a Adamova jablka. V nové komedii se ovšem více odvázal. Nesnaží se vyprávět vážně. Jeho suché hlášky, plné černého humoru, se v zásadě týkají smrti a sexu a neznají slitování.

Film trochu připomíná kombinaci von Triera a Ostrova doktora Mureaua. Vzácně se tu sešli dobří herci, špičkové dialogy a děj, který běží v dokonalém tempu. Ani nevadí, že je částečně předvídatelný.

Celkové hodnocení: 85 %

Reklama

Výběr článků

Načítám