Hlavní obsah

Otto Hejnic o hledání naděje

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po nedávno vydané próze Václava Duška Flákači, vypovídající o vzpomínkách na figurky pražského Karlína, se podobně k místům svého života mezi Libercem a Ústím nad Labem vrátil prozaik Otto Hejnic románem Sifon, Venda a jejich lásky (Bor, 264 stran, 275 Kč).

Foto: nakladatelství Bor

Obal knižní novinky

Článek

Před pěti lety se čtenáři mohli potěšit jeho povídkovým souborem Zase zvednout hlavu. Autor, pečlivě sledující ztracence života, v nich vyprávěl o zmatcích dospívání, hledání partnera i nalézání smyslu bytí. Takoví jsou i hrdinové jeho nového románu – hezoun Petr zvaný Sifon a kamarád Venda, nesmělý, přesto stále usměvavý mladík toužící také po štěstí či svých minutách slávy.

Hejnic, který prošel řadou dělnických a technických profesí, byl po listopadu skoro patnáct let redaktorem firemního časopisu. Dobře zná prostředí vesnických tancovaček i malých provozů se svéráznými postavami všech generací, zažil snahu vrstevníků blýsknout se v baru nebo zaujmout lidi užívající si procedur severočeských lázní. To vše využívá při vyprávění osudů mladých lidí dospívajících v sedmdesátých letech. On však s nimi jde dál, až do počátku let devadesátých.

Nejde v žádném případě o společenskou ilustraci, byť Hejnic připomíná realitu spolčování mladých, o níž se dnes už nemluví. Pro něho je to však přirozené prostředí, v němž se projevovaly charaktery, hledaly první polibky, neumělá milování či partneři už zkušení, dovádějící člověka za práh sexuální zkušenosti.

Nejde však jen o zmatky mládí. Galerie děvčat nabízí víc. V jejich zkušenostech je vidět autorova zralost a schopnost postihnout proměny hledání nadějí a jistot, stejně jako vyrovnávání se se selháními či prohrami.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám