Hlavní obsah

Výstavy 2016: Karel IV., Rousseau a další

Právo, Peter Kováč

Národní galerie v Praze letos přiláká diváky dvěma projekty. Ve Valdštejnské jízdárně představí od května do září umění vzniklé z podnětu císaře Karla IV. Celkem 170 exponátů bude do Prahy zapůjčeno z více než stovky evropských a amerických muzeí, církevních i soukromých sbírek.

Foto: Peter Kováč, Právo

Karel IV. – portrét z Votivního obrazu Jana Očka z Vlašimi v Národní galerii v Praze.

Článek

Druhá výstava nabídne od poloviny září do konce roku v Paláci Kinských tvorbu francouzského malíře Henriho Rousseaua, zvaného Celník, zakladatele naivního umění. Bilance bude připravena ve spolupráci s pařížským Musée d’Orsay.

Moravská galerie v Brně chystá mezinárodní bienále grafického designu, což je největší a nejstarší výtvarná přehlídka tohoto typu na světě. Letošní, 27. ročník bude zasvěcen novým formám vizuální komunikace a potrvá od poloviny června do konce října.

Alšova jihočeská galerie představí český surrealismus výstavou Krása bude křečovitá. Hlavní část – Surrealismus v Československu 1933–1939 – bude k vidění v Zámecké jízdárně na Hluboké od května do září, druhá část – Pařížští surrealisté a český surrealismus – ve Wortnerově domě v Českých Budějovicích od července do září.

Foto: Peter Kováč, Právo

Václav IV. - portrét z Votivního obrazu Jana Očka z Vlašimi v Národní galerii v Praze.

Západočeská galerie v Plzni předvede veřejnosti poklady klasiků moderního umění ze svých depozitářů. Výstava s názvem Česká moderna (1918–1938) proběhne v Masných krámech od konce dubna do poloviny září.

Muzeum umění Olomouc nabídne od února do září soubor obrazů evropského malířství 19. století z místních sbírek. Jde o málo známá díla středoevropských umělců, ale i francouzských a italských malířů.

Galerie výtvarného umění v Ostravě chystá od října do prosince bilanci českého a moravského moderního umění v letech 1917–1927. Půjde už o třetí pokračování úspěšné série originálně komponovaných výstav Sváry zření a Černá slunce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám