Hlavní obsah

Případy 1. oddělení se vracejí na obrazovku

Právo, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na obrazovku České televize se v pondělí vrací krimiseriál Případy 1. oddělení, který vznikl podle skutečných zločinů spáchaných v Praze.

Foto: Česká televize

Ondřej Vetchý jako major Kozák

Článek

Jeho první čtrnáctidílná řada zaujala před dvěma lety víc než 1,5 miliónu diváků a překonala tak dosavadní divácky nejúspěšnější seriály Sanitka a Vyprávěj.

Ohlas povzbudil Českou televizi, aby natočila pokračování, a fanoušci seriálové „mordparty“ proto už před spuštěním druhé série spekulují, jestli se můžou těšit i na třetí.

„Po těchto nových osmi dílech další už nebudou,“ tvrdí však autoři, novinář Jan Malinda a šéf pražského oddělení vražd Josef Mareš, kteří seriál psali s neobvyklým záměrem vylíčit divákům reálný postup, jakým byli pachatelé dopadeni.

A taky riskantním, protože ne vždy skutečnost odpovídá potřebám a zákonitostem žánru.

Herec Ondřej Vetchý konce seriálu při projekci pro seriálové fanoušky zalitoval, protože se prý konečně naučil všechny ty policejní termíny. „A také je škoda, že Josef už nebude psát. Málokdo umí divákům přiblížit svoji profesi jako on, takových by mělo být víc,“ dodal.

Ale autoři jsou neoblomní. Jednak už dvakrát pečlivě vybírali z případů vhodných k natočení, jednak oba píšou jen ve svém volném čase.

Složitější, ale se spádem

Nové případy jsou prý spletitější a náročnější na rozkrytí, kdy například chybí tělo oběti nebo motiv pachatele. V každém případě, podle promítnuté epizody soudě, jsou napsané taky s důrazem na větší spád děje.

I nadále platí, že všechny jsou mediálně známé, včetně toho pondělního s názvem Slepý svědek, který už posloužil jako volná inspirace v seriálu Novy Kriminálka Anděl.

„Do první série jsme ho kvůli tomu dávat nechtěli, ale když se ukázalo, že diváci náš koncept přijali, rozhodli jsme se ho na konec přece jen zařadit,“ poznamenal producent Michal Reitler.

Případ vraha, který utloukl dvě pracovnice advokátní kanceláře v centru Prahy, se tentokrát na obrazovce odehraje podle skutečnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám