Hlavní obsah

Lednová filmová nabídka: pro každého něco

Právo, Věra Míšková

Až dozní rachejtle čtvrteční noci, lidé stráví novoroční oběd a svět se zvolna vrátí do posvátečních kolejí, přijde i chvíle podívat se, na co za dlouhých zimních večerů vyrazit do kina. Přinášíme několik lednových tipů, z nichž by si každý mohl vybrat.

Ukázka z Muzikálu aneb Cesty ke štěstí Video: BIOSCOP

 
Článek

Zdá se, že nejlepším filmovým scenáristou je život, protože obliba natáčet hrané filmy podle skutečných událostí nebo postav přinejmenším neklesá, možná dokonce stále stoupá. Míra autentičnosti je samozřejmě různá, ale základní údaje jsou dané.

Od vynálezu mopu po katastrofy

Tak třeba hned film Joy, který má premiéru 7. ledna. Vypráví o mladé ženě, která se proslavila úžasným vynálezem: v roce 1990 představila Joy Manganová mop s třásněmi, jenž znamenal konec hadrů a mokrých rukou při vytírání a stal se obchodním trhákem. Joy hraje Jennifer Lawrencová, vedle ní uvidíme Roberta De Nira a Bradleyho Coopera.

Týž den jde do kin také Sázka na nejistotu o čtyřech outsiderech, kteří proměnili v obětní beránky všechny vlky z Wall Street, protože byli jediní, kdo si spočítal, že světová ekonomika nemůže růst do nekonečna. Vsadili na jednu kartu, srazili banky na kolena a drsně se napakovali.

Adaptaci knižního bestselleru Michaela Lewise a skutečných událostí z krize, která odstartovala v roce 2008, kraluje herecká sestava ve složení Brad Pitt, Christian Bale, Steve Carell a Ryan Gosling. Leonardo DiCaprio se pod režisérským vedením geniálního Alejandra Gonzáleze Inárritua proměnil ve filmu REVENANT Zmrtvýchvstání ve zkušeného lovce a trapera Hugha Glasse, který žil na americkém západě v Jižní Dakotě v roce 1823. Na lovecké výpravě byl zraněn rozzuřenou medvědicí grizzly a jeho „parťáci“ John Fizgerald a Jim Bridger ho zaživa pohřbili. Název filmu napovídá, co se stalo dál.

„Při natáčení se nám do cesty postavily snad všechny myslitelné překážky. Ale je to film o utrpení, takže maximální míra autenticity byla přímo žádaná,“ říká o této zkušenosti DiCaprio. Film jde do kin 14. ledna.

O týden později přispěje do kolekce filmů podle skutečnosti také Čech, a to Filip Renč Lídou Baarovou, kterou hraje Tatiana Pauhofová. Film o legendě předválečného filmu, jíž ležel svět u nohou, a milostná aféra s Goebbelsem srazila na kolena ji, jde do kin jen dva týdny po dokumentu Heleny Třeštíkové Zkáza krásou, mimořádně zajímavém snímku, k němuž základ vytvořil rozhovor Třeštíkové s Baarovou v roce 1995 v Salcburku. Diváci si tedy mohou v těsném sledu porovnat dokua hraný film podle skutečnosti.

Podle skutečnosti vznikl i norský katastrofický film Vlna, v němž se naplní nejhorší noční můra geologa Kristiana. Přístroje umístěné v jednom z horských masívů nad fjordem zachytí znepokojivá data a ve chvíli, kdy se rozezní poplašné sirény, má on i jeho blízcí přesně 10 minut na útěk, než je zasáhne obří vlna spuštěná sesuvem půdy.

A konečně je tu film Do posledního dechu, který vychází z hrůzné bouře, která zasáhla 18. února 1952 Novou Anglii. Města na východním pobřeží byla bičována vlnami a bouře ničila vše, co jí přišlo do cesty, včetně lodi SS Pendleton, ropného tankeru třídy T2, mířící do Bostonu. Ta byla doslova roztržena vedví a ve svém rychle se potápějícím trupu uvěznila více než 30 námořníků.

Tarantino i Chipmunkové

Každý film Quentina Tarantina je zejména jeho obdivovateli očekáván s velkým nament pětím, čím zase tento enfant terrible světové kinematografie překvapí. Tentokrát to bude western z časů po americké občanské válce Osm hrozných.

Zasněženými kopci Wyomingu se řítí dostavník a v něm John Ruth, lovec lidí, známý jako Kat, a jeho kořist Daisy Domergueová. Jeho čeká odměna, vypsaná na její hlavu, ji soud a oprátka. Hrají Samuel L. Jackson, Jennifer Jason Leighová, Channing Tatum, Tim Roth, Kurt Russell – a nehraje maskot Tarantinových posledních filmů Christoph Waltz.

Julia Robertsová, Nicole Kidmanová a Chiwetel Ejiofor excelují v temné detektivce Tajemství jejich očí (21. ledna). Každá ze tří postav má své tajemství a svou představu o spravedlnosti. Vyšetřování mladého brutálního vraha se protáhne na dlouhá léta, ale protože krutý zločin zasáhl přímo do jejich osobních životů, jsou všichni pevně rozhodnuti dotáhnout vše do hořkého konce.

Talentované mladé herce a tanečníky a spoustu známých písniček v nové úpravě slibuje na 14. leden Muzikál aneb Cesty ke štěstí, který jako poctu legendárním Starcům na chmelu natočila Slobodanka Radunová s Vicou Kerekes, Romanem Vojtkem, Martinem Písaříkem, Jiřím Kornem, Adamem Mišíkem, Vláďou Polívkou, Václavem Koptou a mnoha dalšími.

Humor černý jako bota nabídne ve stejný den dánsko-německý film O kuřatech a lidech, který natočil mistr žánru černé komedie Anders Thomas Jensen. Pětice bratrů se v něm setká na zapadlém ostrově, kde se nejde pro ránu ani pro vejce daleko.

A nezapomeňme na děti. Do kina je rodiče mohou vzít od 14. ledna na animovanou komedii Ledová sezóna, v níž se lední medvěd Norm vydává ze severního pólu až do New Yorku. V jeho týmu jsou tři nezničitelní arktičtí lumíci a společně musí zajistit svému zasněženému domovu klid od civilizace. A užít si taky trochu legrace.

A kdo má rád Alvina a Chipmunky, může se těšit na Čipernou jízdu, která startuje 28. ledna. Čtvrtý příběh čiperných veverek začíná tradičně velkým nedorozuměním. Alvina, Simona a Theodora popadne podezření, že Dave, jejich velký člověčí kamarád a ochránce, chce požádat svou přítelkyni o ruku. A oni touto svatbou získají jednoho naprosto příšerného, nesnesitelného, vyženěného bratra Milese a ještě je Dave určitě opustí. To se nesmí stát!

Reklama

Výběr článků

Načítám