Hlavní obsah

Poslední falešné eso Lemmyho Kilmistera

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Baskytarista, zpěvák a hlavně zakladatel britské skupiny Motörhead Ian Fraser Kilmister alias Lemmy se v pondělí odebral do věčných lovišť.

Foto: Jan Šída, Právo

Lemmy Kilmister se slovenskou vlajkou za zády

Článek

Naposledy si jeho chraplák a syrovou směs rocku, blues, punku a heavy metalu mohli našinci vychutnat na plzeňském festivalu Rock for People Europe 4. července večer. A nebyl by to Lemmy, aby svůj hodinový set něčím neopepřil.

Když pořadatelé vedli do koridoru pod pódium smečku fotografů, jejímž členem jsem byl i já, nikdo z nás neočekával nic neobvyklého.

Prostě rutina: nekonečné čekání, mírný strach z toho, jestli budou dobrá světla a pódium nebude halit umělá mlha (což má vliv na kvalitu snímků), a hlavně odhodlání co nejlépe využít pro fotografování daný čas čítající stopáž tří písniček.

Napětí lze mírnit tím, že si každý fotograf párkrát cvakne do prvních řad fanoušků, aby zachytil atmosféru a věděl, že je jeho aparát i oko v pořádku. Stejné to bylo i onoho letního večera.

Za mnou se opírala o plůtek skupinka několika slovenských fanoušků v trikách s logem kapely Motörhead a se svou státní vlajkou.

Na ní se skvěl nápis Slovak Motörheadbangers. Šel jsem před ni a udělal pár snímků. Slováci začali pózovat a dělat silácká rocková gesta. To přitáhlo pozornost dalších fotografů, kteří vytvořili kolem nich hlouček.

Pak zazněly první tóny úvodní skladby We Are Motörhead a vše se zdálo být v obvyklých kolejích. V pauze mezi první a druhou písní poslal všímavý Lemmy jednoho ze svých techniků pro vlajku, která visela vpředu. Domnívaje se, že jde o fangli domácích fanoušků, nechal ji vyvěsit za sebe na aparaturu. A tak si na plzeňské ploše převládající české publikum užilo koncert s vlajkou sousedního státu na Lemmyho aparatuře a Slováci si mohli hodinu připadat jako dobyvatelé.

Lemmy zkrátka vytáhl z rukávu své poslední pikové eso tak, jak o něm zpíval v nesmrtelném hitu Ace Of Spades.

Pořadatelé plánovaného koncertu skupiny Motörhead, který se měl konat v Praze 18. února, oznámili: „S velkou lítostí a upřímnou soustrastí Lemmyho blízkým musíme potvrdit, že se pražský koncert ruší. Vstupné se bude vracet oproti nepoškozené vstupence v místě zakoupení či převodem na účet v případě zakoupení lístku online od 6. ledna.“ Za agenturu NuCoast Productions to sdělil Patrik Svitek.

Reklama

Výběr článků

Načítám