Hlavní obsah

RECENZE: Akoreacro rozdává poezii, smích a radost

Právo, Radmila Hrdinová

Ještě po dva dny je možné na pražském Výstavišti vidět představení Klaxon francouzského souboru nového cirkusu Akoreacro, který hraje ve vlastním šapitó v rámci festivalu Lední Letná. Prosincový program je odnoží mezinárodního festivalu Letní Letná, který od roku 2004 nabízí vždy koncem srpna na pražské Letné špičková představení nového cirkusu.

Foto: archiv Lední Letná

Soubor Akoreacro nabízí poezii i špičkovou akrobacii.

Článek

Takovým je i Klaxon francouzského Akoreacro. Pět hudebníků a šest akrobatů, deset mužů a jedna dívka, ale všichni dohromady tvoří jeden celek, který víří manéži, ale zároveň každý z nich má svou tvář, svou nezaměnitelnou osobitost, svůj příběh. Hudebník se mění v artistu a artista v hudebníka, ale ani věci tu nemají své jisté pozice - violoncello se stává dívkou a naopak, klavír obíhá manéž jako cirkusový kůň a z pianisty je rázem krasojezdkyně. Ze zametače manéže zase v mžiku virtuózní žonglér, který svůj předlouhý smeták obratně zapojí do hry, houslista hraje ve stoje na hrazdě, špice violoncella balancuje na dlani hráče a dva harmonikáři v objetí hrají na akordeon toho druhého.

Představení Klaxon není pouhým sledem akrobatických výstupů, byť špičková akrobacie je základem produkce, ale poetickým kroužením životem i manéží, v němž podstatnou roli hraje vtip, smích, radost a především hudba, jež dynamizuje a pointuje každou sebemenší akci. A je to hudba provozovaná se skutečným muzikantským citem a chutí. Ostatně po skončení představení pokračuje kapela ve své hudební produkci pro potěchu odcházejících diváků. Klaxon souboru Akoreacro potvrdil výsadní postavení francouzského nového cirkusu.

Foto: Besim Mehin

Festival Lední Letná zve na novocirkusovou oslavu Silvestra pod šapitó.

A kdo by si chtěl splnit sen a strávit v šapitó poslední večer roku, pro toho je na Výstavišti připraven novocirkusový Silvestr s akrobacií, swingem provozovaným sólisty orchestru Melody Makers Ondřeje Havelky i elektroswingem v podání DJs Mackie Messera a dalších specialistů, bude se tančit i zpívat až do půlnoci a do akce se zapojí i hudebníci souboru Akoreacro.

Akoreacro: Klaxon
Lední Letná, psáno z představení 29. prosince 2015 na Výstavišti Praha

Celkové hodnocení: 95 %

Reklama

Výběr článků

Načítám