Hlavní obsah

RECENZE: Kombinace fantasy a historické detektivky

Právo, Lucie Zelinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradičně se žánr Young Adult literatury tematicky točí kolem mladých lásek a hledání sebe sama. Americký spisovatel William Ritter vsadil na v této oblasti dosud neprozkoumané vody a spojil historickou detektivku s fantasy prvky. Román Jackaby je půvabný a vcelku prostý příběh s historicky laděnou záhadou a dotykem pohádky.

Foto: Host

William Ritter: Jackaby

Článek

Ritter vytvořil příběh sériových vražd, neotřelou postavu mladého veskrze podivínského detektiva se schopností vidět nadpřirozeno a po emancipaci bažící dívku. To vše zasadil do prostředí Ameriky 19. století, oděl ji do dobových šatů a nechal osvítit petrolejovými lampami.

Vypráví prostě, jednoduše, skrze osobní zápisy své hrdinky. Té vkládá do úst vedle vlastní perspektivy i velmi jemný, sotva postřehnutelný nástin archaické mluvy. I přes nadpřirozený až magický odér příběhu v něm pak figurují vcelku efektivní postavy, tvořené směsí lidských vlastností a nadpřirozených jevů.

Jasně daná pravidla

Vzhledem k běžné tvorbě v Young Adult žánru je Jackaby odvážným krokem směrem do dosud neprozkoumaných a neověřených krajin. Literatura tohoto žánru má poměrně jasně vymezená pravidla, vyžaduje silný, ideálně dojemný příběh, zásadní je ústřední dvojice, mezi kterou se téměř nutně musí odvíjet milostná zápletka, a přítomno musí být velké dilema, v nejlepším případě těžké rozhodnutí. Young Adult vyžaduje velká vyznání, velkou lásku, šťastný konec.

V případě Jackabyho je vztahová linie sympaticky odložena na vedlejší kolej. Prozíravým aspektem je také vzhledem ke všem nadpřirozeným detailům v příběhu autorova soustředěnost na děj, zdařilá snaha o srozumitelnost, jejímž výsledkem je průzračný vhled do děje.

Byť se Jackaby nemůže tak úplně rovnat krimi literatuře či fantasy beletrii, v žánru literatury pro mladé zůstává výrazným, vkusným a zábavným kouskem. Je prvním dílem série, na kterou Ritter navázal románem Beastly Bones, jenž nedávno vyšel v USA.

William Ritter: Jackaby
Host, překlad: Vratislav Kadlec, 300 stran, 299 Kč

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám