Hlavní obsah

Alšova jihočeská galerie se představuje v Praze

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alšova jihočeská galerie (AJG) v Hluboké nad Vltavou představuje výběr z bohatství svých sbírek v Galerii Smečky v Praze. Diváky ve vstupu přivítá Všeměřická pieta, nejpůsobivější socha pozdního krásného stylu z 15. století, a vedle ní se objevuje neméně výrazný Bolestný Kristus malíře Jana Zrzavého.

Foto: Foto archív AJG

Jedno z vystavených děl. Theodor Pištěk: Josef N., 1978 olej na plátně.

Článek

Ze středověkých pokladů je vystavena i Světice z Dolní Vltavice a nedaleko ní najdeme obrazy Toyen, Čapka, Kubišty, Špály, Lhotáka a Medka.

„Podobné souvislosti gotiky a moderního umění bychom chtěli představit i v naší nové stálé expozici, kterou v příštím roce připravujeme pro Zámeckou jízdárnu v Hluboké nad Vltavou. Z kolekce gotického umění uděláme výběr padesáti exponátů a vše doplníme naší stejně cennou sbírkou zakladatelů moderního českého malířství, zejména kubistů a surrealistů, která je dosud trvale v depozitáři,“ řekl Právu ředitel AJG Aleš Seifert.

Galerii Smečky v Praze provozuje Pražská plynárenská, která vlastní rozsáhlou kolekci koláží a část z nich nyní představuje AJG ve Wortnerově domě v Českých Budějovicích. Výstava nazvaná Příběh Alšovy jihočeské galerie bude v Praze otevřena do 27. února 2016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám