Hlavní obsah

Lázně mají platit poplatky za rádia a televize, rozhodl NS

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lázeňská zařízení musí odvádět poplatky za šíření autorských děl z rádií a televizí na pokojích klientů. Konstatoval to Nejvyšší soud (NS), který tak dal za pravdu Ochrannému svazu autorskému (OSA). Podle dřívější judikatury přitom lázně nemusely za přijímače platit.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

OSA vede několik sporů. Stále více firem i lidí odmítá plošné placení poplatků.

Článek

Poplatky nemusí platit zdravotnická zařízení. Podle velkého senátu občanskoprávního a obchodního kolegia ale výjimka ze zákona pamatuje jen na přístroje, které lidé poslouchají při lázeňských úkonech, nikoli při odpočinku na pokoji.

„Kolektivnímu správci zastupujícímu autory přísluší zejména oprávnění udělovat souhlas ke zpřístupňování děl lázeňskými zařízeními, stejně jako sjednávat a vybírat autorské odměny za jejich užití a domáhat se nároků na vydání bezdůvodného obohacení z neoprávněného užití těchto děl,“ konstatovali soudci.

V případu šlo o spor Lázní Teplice s OSA. Krajský soud v Ústí nad Labem nejprve svazu přiznal více jak půl miliónu korun na poplatcích, Vrchní soud v Praze se ale naopak postavil na stranu lázní s tím, že lékařem předepsaný pobyt lze podřadit pod termín poskytování zdravotních služeb ve zdravotnických zařízeních, se kterým operuje výjimka z autorského zákona. Nynějším verdiktem ale kauza ještě nekončí, lázně se zřejmě obrátí na Ústavní soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám