Hlavní obsah

Syn vychází z pekla a soudí živé i mrtvé

Právo, Jaroslav Špulák

Poté, co v roce 2013 norský prozaik Jo Nesbo ponechal po deseti příbězích osobitého detektiva Harryho Holea spát, napsal knihu Sonnen (2014), Syn. Před několika týdny vyšla v českém překladu.

Foto: Právo - Petr Horník

Norský prozaik Jo Nesbo

Článek

Vyšetřujícím detektivem je v ní Šimon Kéfas, stárnoucí muž s pestrým životem na obou stranách zákona. Hrdinou je nicméně Sonny Lofthus, syn policisty, který po letech strávených ve vězení za to, že se za dávku drog přiznal k vraždám, které neudělal, bere zákon do vlastních rukou.

Nesbo na každé stránce knihy dokazuje, jak znamenitý je vypravěč a jak mistrovsky dokáže vystavět příběh. Ví, že thriller vyžaduje, aby do sebe všechny naznačené i napsané indicie zapadly, a v Synovi to bravurně dodržuje. Navíc překvapuje, mění rytmus vyprávění, šokuje.

Úvod knihy je trochu pomalejší, protože příběh v něm dostává ráz, a než ho získá, zaměřuje se na úkor vypravěčské ladnosti na přiblížení okolností. Jakmile ale Sonnyho Lofthuse autor pojmenuje Synem, startuje drama pomsty, ve kterém brzy čtenář přijme fakt, že muž, jenž vraždí, je ten, komu přeje.

Více než detektivka

Syn je možná nejlepší kniha Jo Nesboa, která u nás vyšla. Je to nejbrilantnější kriminální román posledních let, protože je psaný svižně a se zásadou, že rány nepadají vedle. A je také více než detektivka.

Jde o velký společenský příběh o perverzní morálce doby. Pro podobenství sáhl do bible, aby zdůraznil důležitost konání člověka v kontextu historie. Hlavního hrdinu nazval Synem a dal mu schopnost naslouchat zločincům a léčit jejich duši. Ve scéně, kdy jej fyzicky napadne partner dívky Marty, kterou poznal v ubytovně pro narkomany, namísto odporu nastaví druhou tvář.

Odkaz na biblické postavy

Vrchní komisař se jmenuje Šimon Kéfas. Je to odkaz na svatého Petra, kterého Ježíš nazval při prvním setkání Kéfasem, přičemž Šimon, jeden z dvanácti původních apoštolů, byl zvaný Petr. Vrchní policejní náčelník se jmenuje Pontius Parr, což je odkaz na Piláta Pontského, římského prefekta provincie Judea, který odsoudil Ježíše k ukřižování.

Možná to je v případě postavy náčelníka příliš tvrdý příměr, ale Nesbo jej dlouho charakterizuje jako razantního muže, nejspíš s nějakým tajemstvím. A pokud zůstaneme u podobenství, je Syn moderní rouhavé evangelium, jehož hrdina vychází z pekla na zemi a soudí živé i mrtvé.

Jo Nesbo: Syn
Kniha Zlín, překlad Kateřina Krištůfková, 499 stran, 399 Kč

Celkové Hodnocení: 90 %

Reklama

Výběr článků

Načítám