Hlavní obsah

Opravená Tutanchamonova maska je znovu k vidění v muzeu

Káhira

Egypťané vrátili do Káhirského muzea slavnou pohřební masku z hrobky faraona Tutanchamona, která musela být zrestaurována. Z masky se loni v srpnu odlomily vousy a byly pouze narychlo přilepeny nevhodným materiálem. Letos v říjnu se proto do druhé opravy pustili egyptští a němečtí odborníci.

Foto: Nariman El-Mofty, ČTK/AP

Zlatá pohřební maska z hrobky faraona Tutanchamona je umístěna v ochranné skleněné vitríně.

Článek

Jak uvedl ministr pro starověké památky Mamdúh Damatí, opravená maska byla navrácena do muzejní expozice ve středu večer.

Experti ji museli zrestaurovat poté, co jí jeden ze zaměstnanců muzea během jiných prací nedopatřením urazil vousy. Ty byly následně přilepeny zpět epoxidovou pryskyřicí. Když se informace o této opravě rozšířila, vyvolalo to bouřlivé reakce odborné veřejnosti.

Ministerstvo proto oznámilo, že lepidlo bude odstraněno a maska bude náležitě zrestaurována.

Foto: Nariman El-Mofty, ČTK/AP

Z masky se loni v srpnu odlomily vousy a byly pouze narychlo přilepeny nevhodným materiálem.

Tutanchamon vládl zřejmě v letech 1332 až 1323 před naším letopočtem. Zemřel ve věku 17 nebo 18 let. Jeho hrobku našel v roce 1922 téměř neporušenou Brit Howard Carter.

Tutanchamonova maska patří k nejslavnějším exponátům muzea v Káhiře. To bylo na náměstí Tahrír v centru Káhiry otevřeno v roce 1902 a skrývá se v něm 107 sálů se 160 000 artefakty pocházejícími z období 5000 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám