Hlavní obsah

U2: Nová píseň je o Paříži

Novinky, Stanislav Dvořák

Skupina U2 napsala píseň vztahující se k teroristickým útokům v Paříži, které mimo jiné způsobily i zrušení řady kulturních akcí včetně jejich vystoupení. Skupina pařížský koncert nahradila v neděli.

Foto: Alessandro Di Marco, ČTK/AP

Skupina U2

Článek

„Stojíme tu s rodinami obětí zabitých v Paříži, stojíme s rodinami obětí zabitých v San Bernardinu,” řekl frontman Bono, který se také zahalil do trikolóry a zazpíval verš francouzského zpěváka Jacquesa Brela Ne me quitte pas. Další koncert odehrají U2 v pondělí.

Bono prozradil CNN, že nová písnička Streets of Surrender obsahuje verše o Paříži, která je podle něj „městem svobody” s „ulicemi lásky a hrdosti”. Skladbu chtěl původně psát pro italského zpěváka Zucchera.

Foto: ČTK/AP

Zpěvák skupiny Eagles of Death Metal Jesse Hughes

„Každý má své město svobody, pro mě to je Paříž. Vždy, když se ztratím v těch starých ulicích, nacházím sám sebe,” básní Bono.

Jeho kolega The Edge uvedl: „Myslíme si, že muzika je zvukem svobody. Myslíme si, že rokenrol v tom musí sehrát svou roli, takže vrátit se do Paříže pro nás není jen symbolické.”

Stejně jako Bono má i The Edge dům ve Francii. „Vypadá to, že cílem (teroristů) byla kultura a všechny druhy vyjádření lidství – skvělá hudba, francouzské jídlo, restaurace – všechno, co oceňujeme,” řekl.

Podle neoficiálních informací se má skupina Eagles of Death Metal, na jejímž koncertě v listopadu zaútočili teroristé, připojit k U2 i na pódiu.

Reklama

Výběr článků

Načítám