Hlavní obsah

Vstupte do kubismu rovnýma nohama

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před pár dny otevřené Muzeum českého kubismu v domě U Černé Matky Boží v Praze opět potvrzuje, že sbírky Uměleckoprůmyslového muzea v Praze jsou v mnoha ohledech výjimečné a skýtají nečekané bohatství českého umění.

Foto: Peter Kováč, Právo

Kubistické židle jsou v domě U Černé Matky Boží vystaveny jako sochy.

Článek

Ve stavbě vyprojektované v letech 1911–1912 Josefem Gočárem najdeme četné ukázky funkčního i výzdobného vybavení interiérů, které bylo kdysi součástí kubistických domů, které v prvních dvou desetiletích 20. století vyrostly jako houby po dešti po celé Praze.

Kubismus vymyšlený Picassem a Braquem ovlivnil v Čechách a na Moravě řadu umělců. Někteří, třeba Emil Filla, v podstatě imitovali pařížské vzory, jiní – Kubišta, Gutfreund a Procházka – hledali v novém stylu vlastní vyjádření.

V Praze kubismus zvláštním způsobem zdomácněl. Nikde jinde nenajdeme kubistickou architekturu jako právě v naší metropoli. A čeští designéři projektovali i kubistické sedací soupravy, knihovny, stoly, židle, ale také svítidla, vázy a jídelní soupravy. Dokonce se zachovaly kubistické hračky.

Celé toto bohatství nabízí expozice v domě U Černé Matky Boží. A není to nudná bilance. Díla ze sbírek Uměleckoprůmyslového muzea, jež novou expozici spravuje, doplňují obrazy a reliéfy, které tam zapůjčily partnerské instituce, pražská Národní galerie nebo Západočeská galerie v Plzni.

Dvě patra exponátů doplní od příštího roku ještě další patro věnované tematickým výstavám – tou první budou fotografie Josefa Sudka představující kubistické interiéry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám