Hlavní obsah

Mozartův rok 2016. Slavné melodie zahrají čínští, němečtí i maďarští umělci

Novinky, Stanislav Dvořák

V roce 2016 oslavíme 260 let od narození nejgeniálnějšího rakouského skladatele W. A. Mozarta. Slavit se bude nejen v jeho rodném Salcburku, ale i v Praze.

Foto: Právo

Wolfgang Amadeus Mozart vyobrazený na olejové malbě od Barbary Kraftové z roku 1819.

Článek

V dubnu 2016 proběhne v Praze muzikologická konference, přehlídka operních souborů a několik dalších koncertů. Program zahájí 17. dubna Prologem čínský klavírista Yundi, donedávna nejmladší vítěz chopinovské soutěže.

V Rudolfinu 19. dubna vystoupí americko-venezuelská klavíristka Gabriela Montero, proslulá mimořádnou schopností improvizace, s Pražským komorním orchestrem.

Ruská sopranistka Julia Lezhneva zazpívá 18. dubna ve Stavovském divadle vybraná díla Mozarta i Händela. Doprovodí ji orchestr La Voce Strumentale a koncertní mistr Dmitri Sinkovský. Japonská klavíristka žijící v Německu Hisako Kawamura vystoupí tamtéž 23. dubna.

Ve Stavovském divadle se uskuteční také operní část festivalu. Operu Únos ze serailu uvede renomovaný soubor mnichovského divadla Staatstheater am Gärtnerplatz 20. dubna. Dirigentem představení bude Marco Comin a režisérem představení je Stephanie Mohr. Soubor opery Národního divadla v Praze představí dvě Mozartovy opery – Figarovou svatbu a Dona Giovanniho.

Poslední z oper Così fan tutte zazní 24. dubna. Soubor Národního divadla Budapešť bude dirigovat Halasz Péter a režisérem představení je Jiří Menzel. Předprodej vstupenek byl zahájen v pokladnách Národního divadla, Colossea a FOK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám