Hlavní obsah

Do aukce jdou obrazy za sto miliónů

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sběratele výtvarného umění čeká v neděli v Praze na Žofíně vrcholná akce české podzimní dražební sezóny - Aukční den, který pořádají aukční galerie Kodl a aukční síň Vltavín.

Foto: repro aukční katalog

Portrét pana P. od Theodora Pištěka se bude dražit za 1,1 miliónu.

Článek

Vše je soustředěno výhradně na klasiky českého moderního umění, zejména na avantgardu – kubisty a surrealisty. Celková vyvolávací cena všech 473 uměleckých děl přesahuje částku sto miliónů korun.

Dvacet pět obrazů bude nabízeno s vyvolávací cenou vyšší než milión korun. Mezi nimi patří k atrakcím expresivně malované Riegrovy sady Bohumila Kubišty za devět miliónů, kubistický Třešňový květ Antonína Procházky za šest a půl miliónu, surrealistický obraz Na počátku ticha od Toyen za šest miliónů.

Dále je to kubistické Pařížské zátiší Emila Filly za sedm miliónů, Benátky Jana Zrzavého za čtyři a půl miliónu a nostalgický Soumrak Jakuba Schikanedera za 4,8 miliónu korun.

Z žijících autorů je mezi milionáře zařazen třiaosmdesátiletý Theodor Pištěk (držitel filmového Oscara za kostýmy k Formanově filmu Amadeus), jehož superrealistická malba Portrét pana P. z roku 2005 se začíná dražit na částce 1,1 miliónu.

Pištěk je historicky nejvýše ceněným žijícím českým malířem – loni se jeho obraz Racek letí do snu prodal během Aukčního dne za 3,5 miliónu korun.

Díla za více než milión dává do prodeje Galerie Kodl, která je již několik let nejúspěšnější českou aukční síní. Loni se v České republice prodalo za více než milión korun 136 uměleckých děl a sama Galerie Kodl měla v této statistice čtyřicet obrazů.

Reklama

Výběr článků

Načítám