Hlavní obsah

Milan Steigerwald: Anna Karenina je v rockovém stylu

Právo, Jaroslav Špulák

Ve středu 25. listopadu v 19 hodin bude v RockOpeře Praha v Holešovicích uvedena v premiéře nová česká verze rockové opery Anna Karenina. Jejími autory jsou Pavla Forest a Milan Steigerwald.

Foto: archiv RockOpera Praha

Milan Steigerwald je jedním z autorů rockové opery Anna Karenina.

Článek

„S Pavlou máme k tomu dílu dlouhodobě veliký vztah. V mých očích byl Tolstoj první mánička, takový zvláštní mystik. Četl jsem jeho díla v originále a vedle Dostojevského mě z ruských klasiků nejvíce zaujal. Anna Karenina mě nadchla a před časem jsme se rozhodli, že ji v RockOpeře Praha pojmeme v takovém rockmetalovém stylu. Jsou v tom láska, zrada, nenávist, tlaky, které jsou všude i dnes, a podobně,“ vysvětluje jeden ze spoluautorů rockové opery Milan Steigerwald.

„Dlouho jsme nevěděli, jak to pojmout. V tom díle je žena nevěrná manželovi a najde si milence. To asi bylo běžné i v carském Rusku, zvláště ve vysokých vrstvách. Anna Karenina se ale se svým milencem veřejně stýkala, zůstala s ním a měli dítě, což byl na tehdejší dobu šok. Dnes je to úplně normální, ale v době carského Ruska to byl problém. My jsme děj přesadili do hudebně-motorkářského prostředí, a protože nevěra dnes není všeobecně žádný problém, sáhli jsme po trochu komediálním způsobu. Příběh jsme ale zachovali,“ říká Steigerwald.

V hlavní roli se představí Pavla Forest. Sekundovat jí budou Jiří Zonyga jako její manžel a Jan Toužimský jako milenec. V hlavních rolích vystoupí i Viktor Dyk a zpěvačka Žántí. Na představení spolupracuje Teatr Novogo Fronta, světelných a ohňových efektů se ujala umělecká skupina Pyroterra a doprovodná rocková kapela bude hrát pod vedením Milana Steigerwalda naživo.

Anna Karenina bude premiérově uvedena ve středu 25. listopadu, první repríza je naplánovaná na 23. ledna 2016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám