Hlavní obsah

Obraz Medka za deset miliónů

Právo, Peter Kováč

Surrealistický obraz Mikuláše Medka Květináče neboli Snídaně z roku 1950 byl v neděli vydražen v Praze za rekordních 8,1 miliónu korun. Nový kupec i s aukční přirážkou zaplatí za dílo téměř 10 miliónů. Podle organizátorů aukce European Arts zakoupil obraz významný český sběratel, a ten tak zůstává v ČR.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Obraz Mikuláše Medka Květináče neboli Snídaně se v neděli prodal za 10 miliónů korun.

Článek

Medek v díle zobrazil dva květináče. Do jednoho je zasazen nůž, z druhého vyrůstá ženské prso, které kdosi neznámý porcuje příborem. Černým humorem malíř reagoval na dobu, kdy on i jeho rodina měli problémy ze strany stalinského režimu.

Dosud nejdražší surrealistický Medek – malba Dívka se švihadlem – se v roce 2013 prodal v Praze za šest miliónů. Květináče neboli Snídaně jsou tak novým Medkovým rekordem. O obraz se v Obecním domě v Praze strhl souboj několika zájemců. Nakonec zůstali při přihazování jen dva anonymní zájemci dražící po telefonu. Po deseti příhozech byl obraz odklepnut za 8,1 miliónu.

Zatím nejdražším dílem českého surrealismu zůstává obraz Spící od Toyen z roku 1937, který byl prodán v březnu 2009 i s provizí za 23,3 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám