Hlavní obsah

Padne další rekord za český surrealismus?

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Květináče neboli Snídaně – to jsou dva názvy jednoho z nejpodivnějších surrealistických obrazů Mikuláše Medka, který namaloval v roce 1950.

Foto: foto katalog výstavy

Květináče neboli Snídaně obraz Mikuláše Medka jako metafora roku 1950

Článek

Toto údobí českých dějin sám prožíval jako dobu temna a represí vůči jemu i jeho rodině. V neděli odpoledne se bizarní dílo bude dražit v Obecním domě v Praze na aukci, kterou pořádá European Arts. Prodej začne na částce 7,2 miliónu korun.

Medek zobrazil dva květináče. Do jednoho je zasazen nůž, z druhého vyrůstá ženské prso, které kdosi neznámý porcuje příborem. „Medek zde vyhrotil pnutí typické pro černý humor, něco mezi úsměvem a krutostí,“ tvrdí znalec surrealismu Karel Srp, který obraz považuje za jeden z nejvýznamnějších v Medkově tvorbě 50. let. Je to Medkova metafora roku 1950.

Surrealistický Medek – malba Dívka se švihadlem – se v roce 2013 prodal v Praze za 6 miliónů korun. Pokud Květináče najdou v neděli svého kupce, stanou se nejdražším obrazem českého surrealismu 50. let minulého století. Experti odhadují, že cena by mohla vyšplhat až na 12 miliónů.

Dosud nejdražším dílem českého surrealismu je obraz Spící od Toyen z roku 1937, který se v březnu 2009 prodal i s provizí za 23,3 miliónů korun. Mimochodem toto dílo je nyní vystaveno na bilanci díla této malířky v Muzeu Kampa v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám