Hlavní obsah

Festival filmů ze země bratří Lumiérů

Právo, Věra Míšková

Slavnostní předpremiérou komedie Rodinka Bélierových, jejíž hlavní představitelka Louane Emera získala za svůj výkon Césara pro nejlepší začínající herečku, začal ve středu večer v pražském kině Lucerna 18. ročník Festivalu francouzských filmů. A stejně jako v předchozích letech nabídne to nejzajímavější, co se v zemi bratří Lumiérů za poslední dobu urodilo, a také několik starších francouzských perel -letos věnovaných ženám, takže bude rozhodně nač se dívat.

Foto: FFF

Léa Seydouxová a Vincent Lindon ve filmu Deník komorné

Článek

Výběr předpremiérových titulů nabízí dvanáct celovečerních filmů, kterým vévodí tituly uvedené v hlavní soutěži na letošním festivalu v Cannes. Diváci je tak mohou vidět nejen s předstihem, ale i za vlídné festivalové vstupné 100 korun.

Ty nejmladší potěší poprvé zfilmovaný slavný Malý princ v animovaném filmu Marka Osborna (v kinech od 3. prosince 2015) nebo komedie Zbrusu nový zákon, postavená na skvělém scénáři a chytré situační komice (v kinech od 24. prosince 2015).

Zazáří komedie Jean-Pierra Amérise Rodina k pronájmu o tom, co se stane, když svatební smlouvu nahradí smlouva o pronájmu (v kinech od 3. prosince 2015), hudební komediální drama Rodinka Bélierových o dceři neslyšících rodičů, u které učitel hudby objeví velký talent (premiéra v březnu 2016), či Deník komorné.

Soutěž o Cenu diváků

V soutěžní festivalové sekci Výběr české kritiky uvidí diváci filmové novinky, které se setkaly s velkým ohlasem na mezinárodních festivalech, ale zatím nemají českého distributora. Utkají se tedy o Cenu diváků a distributor, který se rozhodne uvést vítězný snímek do distribuce v ČR, získá finanční podporu ve výši 1500 eur od společnosti TV5MONDE na jeho propagaci.

V této sekci se diváci mohou těšit například na thriller režiséra Vincenta Garenqa Aféra Clearsteam, komedii Richarda Berryho Naše ženy, dramata Zimní píseň Otara Iosselianiho či Zákon trhu režiséra Stéphana Brizého, oceněný letos v Cannes cenou za mužský herecký výkon Vincenta Lindona v hlavní roli. Nesmrtelný Jean Rochefort pak ztvárnil hlavní roli muže, trpícího stařeckou demencí, ve filmu Florida.

Tři vzpomínky Arnauda Desplechina

Velmi očekávaným festivalovým hostem je režisér Arnaud Desplechin, který v Praze představí svůj nejnovější film, romantický milostný příběh z období dospívání Tři vzpomínky. Diváci se s ním mohou setkat 23. listopadu v 18.30 v kině Lucerna, do české kinodistribuce vstupuje jeho film 3. prosince.

Foto: FFF

Hvězdný Mathieu Amalric ve filmu Tři vzpomínky.

Desplechin patří k nejvýraznějším současným francouzským režisérům, jeho prvním celovečerním filmem byla Učená pře aneb Můj pohlavní život z prostředí mladých intelektuálů. Následoval snímek Esther Kahn o židovské herečce žijící v Londýně koncem 19. století, oceněný jako francouzský film roku 2000, dále Králové a královna, za který získal Desplechinův oblíbený představitel Mathieu Amalric cenu César. Amalric a celá plejáda vynikajících francouzských herců - Catherine Deneuveová, Chiara Mastroianniová a další - se sešla v jeho Vánočním příběhu.

Žena, móda a film

Ženským ikonám francouzské kinematografie je věnován cyklus klasických filmů. Hvězdy 60. a 70. let jako Brigitte Bardotová, Catherine Deneuveová, Jeanne Moreauová, Isabelle Huppertová, Fanny Ardantová nebo Anna Karina uctí festival uvedením kultovních snímků režisérů Jean-Luca Godarda, Francoise Truffauta a Jacquese Demyho Pohrdání, Paraplíčka ze Cherbourgu, Jules a Jim, Zachraň si, kdo můžeš (život), Konečně neděle! a Bláznivý Petříček.

Foto: FFF

Zbrusu nový zákon: v pozadí Catherine Denuveová.

Před těmito hranými filmy bude promítán dokument 4krát D o Catherine Deneuveové, Marii Duboisové, Francoise Dorléacové a Mireille Darcové. Svět módy přiblíží dokument A Elle stvořila ženu režiséra Davida Teboula, který se věnuje začátkům tohoto časopisu, ukazuje jeho vliv na módu, trendy i na utváření ženského postavení v šedesátých letech.Součástí filmu jsou exkluzivní rozhovory s módními nášéfredaktorkami a sociology.

Archivní záběry přibližují ducha a módní trendy posledních šedesáti let. Projekci tohoto dokumentu doplní promítání jeho dalších dvou, věnovaných ikoně francouzské módy Yves Saint Laurentovi. Dokument o jeho módním salónu má název Yves Saint Laurent 5, avenue Marceau, snímek mapující život Saint Laurenta režisér nazval Yves Saint Laurent, jak šel čas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám